Απώλεια μνήμης - Νόσος Αλτσχαιμερ - Nutricia Professionals

Απώλεια Μνήμης – Νόσος Alzheimer

Απώλεια μνήμης στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια σύνθετη κατάσταση που αρχίζει να αναπτύσσεται δεκαετίες προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα. Οι αρχικές της ενδείξεις περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης και δυσκολία στην εκτέλεση σύνθετων καθηκόντων. Οι ενδείξεις αυτές μπορεί να είναι ανεπαίσθητες, και συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αποτελούν συνέπεια της φυσιολογικής γήρανσης. Στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, επηρεάζονται συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, ζωτικής σημασίας για τη μνήμη. Ως συνέπεια αυτού, η συχνότητα και η σοβαρότητα των κενών μνήμης γίνεται πιο εμφανής απ’ ότι με τη φυσιολογική γήρανση.

 

Ο εγκέφαλός μας επικοινωνεί μέσω ενός τεράστιου δικτύου από δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Τα νευρικά αυτά κύτταρα συνδέονται μεταξύ τους μέσω συνδέσεων που ονομάζονται «συνάψεις». Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, χάνουμε και επαναδημιουργούμε αυτές τις συνδέσεις του εγκεφάλου. Σε έναν υγιή εγκέφαλο, ο αριθμός των νέων συνάψεων που δημιουργούνται εξισορροπεί την απώλεια των παλαιοτέρων. Στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ, ο βαθμός με τον οποίο βλάπτονται οι συνάψεις αυτές επιταχύνεται σε τέτοιο βαθμό, που οι καινούργιες που δημιουργούνται δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν την απώλεια. Στο σημείο εκείνο, το νευρικό δίκτυο στον εγκέφαλο αρχίζει να δυσλειτουργεί και παρουσιάζονται συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης.

Η απώλεια συνάψεων συνδέεται στενά με την απώλεια μνήμης, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Απώλεια μνήμης στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ - Nutricia Professionals

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διατηρούνται υγιείς οι ιστοί στον εγκέφαλο. Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τη δημιουργία εγκεφαλικών συνδέσεων ή συνάψεων.

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά είναι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, η ουριδίνη, η χολίνη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα αντιοξειδωτικά και τα φωσφολιπίδια. Μελέτες έχουν δείξει πως άνθρωποι σε αρχικό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ έχουν χαμηλά επίπεδα βασικών θρεπτικών συστατικών, παρότι ακολουθούν μια φυσιολογική διατροφή [1-5].

Η αυξημένη πρόσληψη αυτών των συστατικών είναι απαραίτητη καθώς τα βιοχημικά μονοπάτια που υποστηρίζουν το σχηματισμό και τη λειτουργία συνάψεων εξαρτώνται από αυτά. Έρευνα έχει δείξει πως η λήψη αυτών των συστατικών μεμονωμένα ή σε συνδυασμό δεν έχει επιδείξει σταθερά οφέλη στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ [6-8]. Αντίθετα, ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών, όταν λαμβάνεται ημερησίως στα σωστά επίπεδα, έχει δείξει οφέλη σε κλινικές μελέτες στα αρχικά στάδια της νόσου. Άλλα οφέλη που έχουν αναφερθεί από ασθενείς που λαμβάνουν αυτό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών είναι χαμηλότερα επίπεδα απάθειας, αυξημένη ενέργεια, εγρήγορση και βελτιωμένη διάθεση. Τα παραπάνω, έχουν αναφερθεί πως οδηγούν σε αυξημένη κοινωνική αλληλεπίδραση, ανανεωμένο ενδιαφέρον για χόμπι, ενώ οι άνθρωποι αυτοί επιστρέφουν σε δραστηριότητες που είχαν πρόσφατα διακόψει λόγω της ασθένειας.

Souvenaid για τη διαχείριση της νόσου Alzheimer - Nutricia Professionals

Τα προϊόντα της Nutricia για το αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ

 

H Nutricia καινοτομεί με το Souvenaid προσφέροντας ένα νέο και διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της Νόσου Αλτσχάιμερ στο αρχικό στάδιο. Το Souvenaid είναι ένα πόσιμο θρεπτικό σκεύασμα (medical food) που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε 3 κλινικές μελέτες και πάνω από 1300 ασθενείς.

Ένα μεγάλο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών


Το Souvenaid έχει δοκιμαστεί ή συνεχίζει να δοκιμάζεται σε τέσσερις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν πάνω από 1.300 ασθενείς.

  1. Glasø M, et al. J Nutr Health Aging. 2004;8:407-13
  2. Koseoglu E, et al. Clin Biochem. 2007;40:859-63
  3. Polidori MC, et al. Dement Geriatr Cogn Disord. 2004;18:265-70
  4. Conquer JA, et al. Lipids. 2000;35:1305-12
  5. Ravaglia G, et al. Am J Clin Nutr. 2004;80:483-8
  6. Wurtman RJ, et al. Brain Res. 2006;1088:83-92
  7. Cansev M, et al. Neuroscience 148:421–31
  8. Sakamoto T, et al. Brain Res. 2007;1182:50-9

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας