Αλλεργίες Μωρού - Nutricia Professionals

Αλλεργία

Όλο και συχνότερες οι αλλεργίες στον πληθυσμό

 

Ο διεθνής επιπολασμός των αλλεργιών αυξάνεται σταθερά, με περίπου το 30-40% του παγκόσμιου πληθυσμού να υποφέρει σήμερα από ένα ή περισσότερα αλλεργικά συμπτώματα [1,2]. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι μία από τις συνηθέστερες αλλεργίες στην παιδική ηλικία, επηρεάζοντας έως και το 5% των βρεφών και των παιδιών [3]. Εκτός από τα κλινικά συμπτώματα, η αλλεργία μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, ενώ παράλληλα αποτελεί μια συνεχή οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας [4-7].

Όλο και συχνότερες οι αλλεργίες στον πληθυσμό - Nutricia Professionals

Ο ρόλος της διατροφής στην αλλεργία

 

Ο θηλασμός εξασφαλίζει πως ένα βρέφος λαμβάνει την καλύτερη δυνατή διατροφή για την υγιή σωματική και διανοητική του ανάπτυξη. Το μητρικό γάλα υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, προσφέροντας σημαντικά αντισώματα και ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του, εξασφαλίζοντας μια παθητική ανοσία που συμβάλει στην προστασία του κατά πολλών πιθανών νοσημάτων (γαστρεντερικών και αναπνευστικών).

 

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο συχνή αλλεργία στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας, επηρεάζοντας 2-5% των βρεφών [8]. Η αλλεργία αυτή στα βρέφη οφείλεται στην υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ή περισσότερες από τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο αγελαδινό γάλα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους αναγνωρίζει αυτές τις πρωτεΐνες ως βλαβερές και για να προστατευτεί απελευθερώνει ουσίες που ενισχύουν την άμυνά του, όπως οι ισταμίνες, οι οποίες και ευθύνονται για τα συμπτώματα της αλλεργίας στο παιδί.

 

Μια αλλεργική αντίδραση αποτελεί συχνά την πρώτη ένδειξη πως υπάρχει μία δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, είναι σημαντικό να διερευνηθούν τρόποι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα ή διαχείρισης της διαγνωσμένης αλλεργίας, προσφέροντας παράλληλα στο παιδί την ενδεδειγμένη διατροφική υποστήριξη. Η δυνατότητα της διατροφικής υποστήριξης του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους είναι σημαντική για την υγιή του ανάπτυξη.

 

Παρότι ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή, μια μειοψηφία βρεφών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα, μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι αλλεργικά στο ίδιο το μητρικό γάλα, αλλά πως αντιδρούν σε μικρές ποσότητες της πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος που περνούν από τη μητέρα στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μητέρα μπορεί να διαχειριστεί την αλλεργία αφαιρώντας τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή της. Εάν η μητέρα νιώθει πως δεν είναι εφικτό να αφαιρέσει τα γαλακτοκομικά από τη δική της διατροφή και δεν επιθυμεί να συνεχίσει το θηλασμό, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να προτείνει την εισαγωγή του βρέφους σε μια εξειδικευμένη “υποαλλεργική” φόρμουλα.

Πώς σχετίζονται η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και η ανοσοαντίδραση;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει σκληρά για να μας προστατέψει από λοιμώξεις κάνοντας “επίθεση” στους ιούς και τα βακτήρια που μπορεί να μας οδηγήσουν να νοσήσουμε. Μια αλλεργική αντίδραση σε τροφή παρουσιάζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει ως πιθανό παθογόνο κάποια ουσία σε μία συγκεκριμένη τροφή. Στην περίπτωση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα, το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά σε μία ή περισσότερες πρωτεΐνες που περιέχονται στο συγκεκριμένο γάλα [9]. Η συγκεκριμένη αλλεργία είναι πιο κοινή τροφική αλλεργία στην πρώτη παιδική ηλικία, επηρεάζοντας 2-5% των βρεφών [9]. Το εύρος των συμπτωμάτων είναι μεγάλο (π.χ. διάρροια, συριγμός στην αναπνοή, έκζεμα) και μπορεί να είναι δυσάρεστα τόσο για το βρέφος όσο και για την οικογένεια.

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι πιο κοινή τροφική αλλεργία στην παιδική ηλικία - Nutricia Professionals

Υγεία του πεπτικού συστήματος


Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τον γαστρεντερικό σωλήνα, γνωστό ως “έντερο”, και ορισμένα ακόμη όργανα. Το έντερο ενός υγιούς ενήλικα φιλοξενεί 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια – μια μοναδική κοινότητα γνωστή ως μικροβίωμα. Το μικροβίωμα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εντέρου και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Η σημασία της υγείας του εντέρου ξεκινά από νωρίς στη ζωή μας. Καθώς το πεπτικό σύστημα ενός νεογέννητου ωριμάζει, αναπτύσσει την ικανότητα να παράγει ένζυμα για την πέψη των τροφών και αντισώματα για την προστασία του. Η ανάπτυξη ενός υγιούς εντέρου και μικροβιώματος είναι ζωτική για τη συνολική ανάπτυξη και υγεία, μπορεί να μειώσει τις πιθανές ενοχλήσεις του πεπτικού και, με τη σειρά του, να συμβάλει στην ευημερία των βρεφών και των γονιών. Η διατροφή παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Υγεία του πεπτικού συστήματος - Nutricia Professionals
20220729-banner_allergy-2

Σειρά προϊόντων για τη διατροφική διαχείριση της αλλεργίας


Η Nutricia διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων για τη διατροφική διαχείριση της αλλεργίας. Δέσμευσή μας είναι να προάγουμε την επιστήμη, να προσφέρουμε εξειδικευμένες λύσεις και να καινοτομούμε για να προσφέρουμε την καλύτερη φροντίδα των βρεφών με αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.

 

  1. Prescott SL. J Allergy Clin Immunol. 2013;131(1):23-30.
  2. Pawankar R, et al. World Allergy Organisation (WAO): White book on allergy. Wisconsin: World Allergy Organisation, 2011.
  3. Fiocchi A, et al. World Allergy Organisation Journal. 2010;3(4):57-161.
  4. Gupta R. JAMA Pediatrics. 2013;167:1026-31.
  5. Patel DA. J Allergy Clin Immunol. 2011;128:110-5.
  6. Sladkevicius E and Guest JF. J Med Econom. 2010;13:273-83.
  7. Sladkevicius E et al. J Med Econom. 2010;13:119.
  8. Fiocchi A, et al. World Allergy Organisation Journal. 2010;3(4):57-161.
  9. DRACMA. WAO Journal April 2010.
  10. Furness J, Kunze W, Clere N. Nutrient tasting and signaling mechanisms in the gut. II. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine, and immune responses. Am J Physiol. 1999;277(5 Pt 1):G922-8.

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας