Ευπάθεια και Δυσθρεψία Ηλικιωμένων - Nutricia Professionals

Ευπαθεία & Δυσθρεψία Ενηλίκων

Ο γηράσκων πληθυσμός

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι άνω των 65 ετών απ’ ότι κάτω των 5 ετών, μια τάση που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στην ιστορία παγκοσμίως. Αυτό το αυξημένο ποσοστό των μεγαλύτερων ανθρώπων σε σχέση με τους νέους, αποδίδεται στο παράλληλο φαινόμενο του μειωμένου αριθμού γεννήσεων σε όλο τον κόσμο και των ιατρικών και τεχνολογικών εξελίξεων, μαζί με τις θεμελιώδεις βελτιώσεις στην υγιεινή και τη διατροφή.

Ωστόσο, παρότι μια αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικό, έχει μεγάλη σημασία η υγεία και η ποιότητα ζωής σε σχέση με τη μακροζωία. Εκτός από τους γνωστούς κινδύνους υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης, η αύξηση των ποσοστών μακροζωίας φέρνει νέους κινδύνους στο προσκήνιο. Ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η ευπάθεια, εξελίσσονται σταδιακά και με τρόπους που μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, στερώντας με τον καιρό από τους ανθρώπους την κινητικότητα, την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και τη χαρά της ζωής. Οι καταστάσεις αυτές δεν χρειάζεται να αποτελούν μια αναπόφευκτη συνθήκη της γήρανσης, ωστόσο η ηλικία πράγματι αυξάνει τις πιθανότητες για την παρουσία τους.

 

Παγκοσμίως, το 2018 σημειώθηκαν 1,66 εκατομμύρια περιστατικά κατάγματος ισχίου. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί στα 6 εκατομμύρια έως το 2050. [1]

Ο ρόλος της διατροφής στην ευπάθεια και η δυσθρεψία σχετιζόμενη με ασθένεια

Ευπάθεια και δυσθρεψία ενηλίκων - Nutricia Professionals

Η δυσθρεψία που σχετίζεται με ασθένεια μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μυϊκής μάζας, που με τη σειρά της μειώνει τη σωματική δύναμη και την ταχύτητα βάδισης. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «ευπάθεια» και με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά τα συνολικά επίπεδα δραστηριότητας και ενεργητικότητας ενός ασθενούς. Ο φαύλος κύκλος της μειωμένης ενεργητικότητας που οδηγεί σε περισσότερους περιορισμούς στη φυσική δραστηριότητα, μπορεί τελικά να οδηγήσει στην απώλεια της ανεξαρτησίας. Οι ευπαθείς ασθενείς χρειάζονται επιπλέον ιατρική φροντίδα προκειμένου να μειωθεί για αυτούς ο κίνδυνος να εξαρτώνται τελικά από τρίτους και για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για όσο το δυνατό περισσότερο διάστημα.

Τυπικά, οι ασθενείς μπαίνουν σε μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση παρακμής, στην οποία η ανεπαρκής διατροφή οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία, αυξημένη ευπάθεια και κίνδυνο εγχειρήσεων (από πτώσεις κ.λπ.) καθώς και αναπηρία.

 

Η ευπάθεια είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα και μπορεί να αφήσει τους μεγαλύτερους ασθενείς πιο ευάλωτους, τόσο άμεσα όσο και στο μέλλον. Διαθέτοντας λιγοστές δυνάμεις, οι ευπαθείς ασθενείς έχουν συχνά χαμηλή αντίσταση ακόμη και στις πιο ήπιες ασθένειες, που σημαίνει πως κάτι απλό όπως μια ουρολοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την απαρχή μιας αναπηρίας ή ακόμη και για εγκλεισμό σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

 

Οι συνοδές συνθήκες της γήρανσης, όπως η απώλεια βάρους, η μείωση της μυϊκής μάζας (σαρκοπενία) και η ευπάθεια, αντιμετωπίζονται συχνά ως αναπόφευκτη συνέπεια από το πέρασμα του χρόνου, χωρίς να γίνεται ο συσχετισμός τους με τη διατροφική πρόσληψη ενός ασθενούς. Στην πραγματικότητα, καθώς μεγαλώνουμε, η διατροφή αποτελεί έναν ακόμη μεγαλύτερο παράγοντα αναφορικά με την επίδρασή της στη λειτουργική ικανότητα του ατόμου.

 

Έρευνα υποδεικνύει πως η διατροφική παρέμβαση με προϊόντα ιατρικής διατροφής ως μέρος μιας συνολικής ιατρικής στρατηγικής έχει φανεί αποτελεσματική, βοηθώντας τους ασθενείς να επιστρέψουν σε μια υγιή διαδικασία γήρανσης.

Σειρά εξειδικευμένων προϊόντων για την ευπάθεια και δυσθρεψία των ενηλίκων - Nutricia Professionals

Τα προϊόντα της Nutricia για την ευπάθεια και τη δυσθρεψία ενηλίκων


H Nutricia διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων προϊόντων για την ευπάθεια και τη δυσθρεψία των ενηλίκων. Πρόκειται για θρεπτικά σκευάσματα πλούσια σε πρωτεΐνη, ενέργεια και εμπλουτισμένα με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων για την καλύτερη συμμόρφωση του χρήστη.

  1. Schattner A. QJM, 2018;111:765-767.

Περισσότερα για τη δυσθρεψία σχετιζόμενη με νόσο

Η απώλεια βάρους σε περιόδους ασθένειας είναι συνηθισμένη, ωστόσο μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη νόσο και να αναρρώσει.

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας