Προωρότητα και Ανάπτυξη - Nutricia Professionals

Προωρότητα

Τα πρόωρα βρέφη χάνουν μια σημαντική περίοδο ενδομήτριας ανάπτυξης. Περίπου 1 στα 10 βρέφη γεννιούνται πρόωρα [1]– αυτό σημαίνει 15 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Τα πρόωρα μωρά (που γεννιούνται στις 37 εβδομάδες κύησης ή νωρίτερα) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς η μεγαλύτερη αύξηση βάρους συμβαίνει ανάμεσα στην 36η και 40η εβδομάδα της κύησης.

Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα χάνουν αυτό το σημαντικό παράθυρο της ανάπτυξης στη μήτρα (ενδομητρίως). Αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ολοκλήρωσης αυτής της ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον εκτός μήτρας.
Τα βρέφη αυτά έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στην υγεία τους, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Έτσι, το να καταφέρουν να «αναπληρώσουν» αυτή την ανάπτυξη είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες όσων φροντίζουν πρόωρα βρέφη.
Ο συνδυασμός των μειωμένων αποθεμάτων θρεπτικών ουσιών [1-3] σε συνδυασμό με ένα λιγότερο αναπτυγμένο πεπτικό σύστημα που μπορεί να δεχτεί μόνο μικρό όγκο τροφής, σημαίνει πως τα πρόωρα βρέφη συχνά απαιτούν άμεση, εξατομικευμένη διατροφική φροντίδα ώστε να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες τους για ανάπτυξη όσο και για τη μελλοντική τους υγεία.

 

Ο ρόλος της διατροφής στα πρόωρα βρέφη

Πρόωρα βρέφη και διατροφή - Nutricia Professionals

Το μητρικό γάλα είναι η προτιμώμενη επιλογή για τη διατροφή των πρόωρων βρεφών. Ωστόσο, σε ένα σημαντικό ποσοστό των πρόωρων βρεφών, μόνο του το μητρικό γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες καθώς οι ανάγκες αυτές σε ένα πρόωρο βρέφος είναι πολύ περισσότερες. Η ενίσχυση του μητρικού γάλακτος είναι μια συνηθισμένη πρακτική από τους επαγγελματίες υγείας καθώς έτσι το βρέφος εξακολουθεί να λαμβάνει την ανοσία και άλλα οφέλη από το γάλα ενώ υποστηρίζεται η επαρκής του ανάπτυξη. Η διατροφή συμβάλλει επίσης σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των πρόωρων βρεφών. 

Με το 70-80% [4] των κυττάρων του ανοσοποιητικού να βρίσκονται στο έντερο, η διασφάλιση της ανάπτυξης ενός υγιούς ισορροπημένου μικροβιώματος εντέρου κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής είναι ζωτικής σημασίας καθώς τα πρόωρα βρέφη είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις συγκριτικά με τα τελειόμηνα. Το μητρικό γάλα περιέχει φυσικά πρεβιοτικά που υποστηρίζουν αυτή την ανάπτυξη [5-8].

Η σωστή διατροφή κατά τα πρώτα στάδια της ζωής μπορεί να έχει μια θετική επίδραση στις πιθανότητες επιβίωσης των πρόωρων βρεφών - Nutricia Professionals

Η Nutricia διαθέτει πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στη διατροφή για πρόωρα μωρά. Πιστεύουμε βαθιά πως η σωστή διατροφή κατά τα πρώτα στάδια της ζωής μπορεί να έχει μια θετική επίδραση στις πιθανότητες επιβίωσης των πρόωρων βρεφών.

Χρησιμοποιούμε το μητρικό γάλα ως το βασικό πρότυπο για τις καινοτομίες μας και είμαστε υπερήφανοι για τα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει στην κατανόηση της σύνθεσης και του οφέλους του. Αυτό σημαίνει πως πρόωρα βρέφη που δεν μπορούν να σιτιστούν με μητρικό γάλα, ή που για τα οποία το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετό, μπορούν και πάλι να επωφεληθούν από μία σωστή διατροφή. 
Το Ερευνητικό Κέντρο Danone Nutricia δημιούργησε το scGOS/lcFOS (9:1), ένα μοναδικό μίγμα πρεβιοτικών ολιγοσακχαριτών, που μιμούνται τη μοριακή κατανομή των ολιγοσακχαριτών στο μητρικό γάλα. 

Η πρωτοπόρος έρευνα που κάνουμε μας έχει επίσης βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο και το προφίλ των θρεπτικών ουσιών στο μητρικό γάλα από μητέρες με τελειόμηνα και πρόωρα βρέφη. Μετά από 40 χρόνια έρευνας του μητρικού γάλακτος, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της κατανόησης της μοναδικής του πολυπλοκότητας. Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεχή έρευνα που γίνεται από τις επιστημονικές μας ομάδες, που κάθε μέρα εργάζονται σκληρά για να αναπτύξουν διατροφικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα πρόωρα βρέφη.

Πλήρης σειρά τροφίμων για τη διατροφική αγωγή των πρόωρων βρεφών - Nutricia Professionals

Τα προϊόντα μας για την προωρότητα

 

Η Nutricia διαθέτει μια πλήρη σειρά τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, για την διατροφική αγωγή των πρόωρων βρεφών. Η ποσοτική και ποιοτική τους σύνθεση ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των πρόωρων βρεφών.

  1. Howson, et al (Eds.). Born Too Soon: The Global Action Report on Preterm Birth. 2012. World Health Organisation. Geneva, Switzerland.
  2. Klein, C. J. 2002, Nutrient requirements for preterm infant formulas. Journal of Nutrition 132(6 Suppl 1): 1395S-1577S
  3. Agostoni, C., G. Buonocore, V. P. Carnielli, M. et al., 2010 Enteral nutrient supply for preterm infants: Commentary from the European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 50(1): 85-91.
  4. West CE, et al. J Allergy Clin Immunol, 2015 Jan;135(1):3-13.
  5. Stahl et al. 1994. Analyt. Biochemical 223:218-226.
  6. Brand-Miller J. et al., J Pediatr, 1998, 133:95-98.
  7. György P. et al, Eur J Biochem, 1974, 43:29.
  8. RoberfroidM. et al.: Br J Nutr. 2010; 104:S1-63.

Υποστήριξη της ανοσίας στα πρόωρα βρέφη

Η συνεχής μας έρευνα για το μικροβίωμα του εντέρου των βρεφών έχει προσφέρει μερικές συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος κατά το ξεκίνημα της ζωής.

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας