Υπολειπόμενη Ανάπτυξη - Nutricia Professionals

Υπολειπόμενη Ανάπτυξη

Υπολειπόμενη ανάπτυξη ως συνέπεια δυσθρεψίας σχετιζόμενης με ασθένεια

 

Η ιδανική σωματική και διανοητική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία του ανθρώπου. Ωστόσο, για πολλούς λόγους, ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες στην φυσιολογική τους ανάπτυξη. Υπολειπόμενη ανάπτυξη μπορεί να παρουσιάζεται σε παιδιά που πάσχουν από υποκείμενη νόσο ή κατάσταση όπως εγκεφαλική παράλυση, συγγενή καρδιοπάθεια, κυστική ίνωση, ηπατοπάθεια ή καρκίνο. Η ελλιπής ανάπτυξη μπορεί να έχει καθοριστική επίπτωση τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη υγεία του ανθρώπου.

Η φυσιολογική ανάπτυξη για τα παιδιά ξεκινά με την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών [8,9]. Για παράδειγμα, είναι γνωστό πως βρέφη και παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια με χαμηλό βάρος προχειρουργικά, μπορεί να μην έχουν την βέλτιστη έκβαση μεταχειρουργικά ενώ μπορεί ακόμη και να προκαλέσει καθυστέρηση της ζωτικής σημασίας επέμβασης [1,3].
Είτε σχετίζεται με πρόβλημα υγείας είτε όχι, η χρόνια καθυστερημένη αύξηση βάρους στην αρχή της ζωής σχετίζεται με μακροχρόνιες συνέπειες, ανάμεσά τους στασιμότητα και μόνιμες διαφοροποιήσεις στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, που οδηγούν σε διανοητική και συμπεριφορική υστέρηση [4-7], υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξειδικευμένης διατροφικής υποστήριξης.

 

Ο ρόλος της διατροφής

Όποια κι αν είναι η αιτία των προκλήσεων στη φυσιολογική ανάπτυξη, η παροχή της απαραίτητης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας. Προβλήματα όπως γαστρεντερικές καταστάσεις, αργή ανάκαμψη μετά από κάποια ασθένεια, αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων και ανάγκη για παρατεταμένη νοσηλεία έχουν συσχετιστεί με ανεπαρκή σίτιση. [9,10]
Η διατροφική αξιολόγηση και η παρακολούθηση της ανάπτυξης είναι έτσι σημαντικά, ώστε να διασφαλιστεί πως τα παιδιά με υπολειπόμενη ανάπτυξη εντοπίζονται όσο το δυνατό πιο σύντομα και λαμβάνουν την ανάλογη διατροφική θεραπεία, σχεδιασμένη για τις εξειδικευμένες τους ανάγκες, που θα τους επιτρέψει τη βέλτιστη σωματική και διανοητική ανάπτυξη [9,10].

 

Ο ρόλος της Nutricia στη δυσθρεψία που συνδέεται με παιδιατρικές νόσους

Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει έτσι ώστε να φτάσει στο μέγιστο των φυσικών του δυνατοτήτων. Γι’ αυτό και εδώ και 30 χρόνια έχουμε αναπτύξει προϊόντα σχεδιασμένα για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Η γκάμα τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς της Nutricia καλύπτει ασθενείς από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία αλλά και στα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες υγείας και άλλους ειδικούς για να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν παιδιά με διάφορες ιατρικές καταστάσεις ώστε να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη σωματική και διανοητική τους ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη της υγείας τους προσφέροντας μια σειρά και ποικιλία από ιατρικά προϊόντα διατροφής και επιλογές εντερικής σίτισης καθώς και σωλήνες και αντλίες.

Σειρά θρεπτικών σκευασμάτων για την υπολειπόμενη ανάπτυξη - Nutricia Professionals

Τα προϊόντα της Nutricia για την υπολειπόμενη ανάπτυξη


H Nutricia διαθέτει μια σειρά θρεπτικών σκευασμάτων για την υπολειπόμενη ανάπτυξη ή/και για καταστάσεις αυξημένων διατροφικών απαιτήσεων. Πόσιμα θρεπτικά σκευάσματα αλλά και σκευάσματα κατάλληλα για σίτιση μέσω καθετήρα/στομίας για τις περιπτώσεις που η σίτιση από το στόμα δεν είναι εφικτή.

  1. Curzon et al 2008;
  2. Kogon et al 2008;
  3. Wallace et al 2011;
  4. Chang et al 2016;
  5. El-Sherif et al 2012;
  6. Galler et al 2012;
  7. https://www.who.int/nutrition Jan 2020;
  8. Beer et al. Nutr Clin Practice 2015;30:609-624;
  9. Hecht et at. Clin Nutr 2013:34:53-59;
  10. Huysentruyt et al. Nutrition 2013;29 1356-1361.

Eπιστημονικά στοιχεία για την υπολειπόμενη ανάπτυξη ως συνέπεια δυσθρεψίας

Ενημερωθείτε για τα τελευταία σχετικά επιστημονικά στοιχεία για την υπολειπόμενη ανάπτυξη ως συνέπεια δυσθρεψίας σχετιζόμενης με ασθένεια στον ιστότοπό μας

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας