Επιληψία - Κετογονική Διατροφή - Nutricia Professionals

Επιληψία

Ποιος είναι ο ρόλος της κετογονικής διατροφής;

Η επιληψία είναι η πιο συχνή νευρολογική διαταραχή, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκτιμά την επίπτωσή της περίπου στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού [1]. Για σχεδόν έναν αιώνα, η κετογονική διατροφή έχει χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας. Παρότι η διατροφή ήταν η προτιμώμενη επιλογή για τη διαχείριση της επιληψίας μέχρι τη δεκαετία του 1920, η χρήση της μειώθηκε μετά την εισαγωγή των αντι-επιληπτικών φαρμάκων. Η αναγνώριση πως η κετογονική διατροφή ήταν μια αξιόπιστη επιλογή για τη φαρμακοναθεκτική επιληψία, έχει οδηγήσει από τη δεκαετία του 1990 σε ανανεωμένο ενδιαφέρον για το θέμα.

Πώς λειτουργεί η κετογονική διατροφή;

Κετογονική διατροφή για τη διαχείριση της επιληψίας - Nutricia Professionals

Οι περισσότεροι ασθενείς με επιληψία ανταποκρίνονται καλά στην αντι-επιληπτική αγωγή [2]. Για το 30-40% των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται [3], μπορεί να συστηθεί η κετογονική διατροφή. Παρότι ο μηχανισμός της δεν είναι πλήρως κατανοητός, η κετογονική διατροφή μπορεί να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση του αριθμού των κρίσεων ή ακόμη και να οδηγήσει στην εξάλειψή τους [4-8].

Η κετογονική διατροφή είναι μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, που εξασφαλίζει την απαραίτητη πρωτεΐνη για την υγιή ανάπτυξη.

Παρεμφερώς με το μεταβολικό μηχανισμό της νηστείας, ένας ασθενής σε κετογονική διατροφή θα αρχίσει να προσλαμβάνει ενέργεια κυρίως καίγοντας τα λιπαρά της διατροφής, αντί για την πιο κοινή πηγή ενέργειας, τη γλυκόζη [9]. Υπάρχουν αρκετοί τύποι κετογονικής διατροφής, για παράδειγμα η «κλασική κετογονική διατροφή», όπως συνήθως περιγράφεται, και επίσης «η διατροφή τριγλυκεριδίων μεσαίας αλύσου». Η επίδραση και των δύο στη μείωση των κρίσεων είναι επαρκώς επιβεβαιωμένη σε κλινικές δοκιμές [5,7,8].

Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί έχουν αρχίσει να σκέφτονται τη διατροφή ως μια αποτελεσματική παρέμβαση, η οποία έχει ήδη υιοθετηθεί παλαιότερα για τη διαχείριση της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας [9].

Προϊόντα για την φαρμακοανθεκτική επιληψία - Nutricia Professionals

Τα προϊόντα της Nutricia για την φαρμακοανθεκτική επιληψία

Η Nutricia διαθέτει μία σειρά θρεπτικών σκευασμάτων για την διαιτητική διαχείριση της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας με κετογόνο δίαιτα είτε κλασσική 4:1 είτε τροποποιημένη κετογόνο όπου απαιτείται.

  1. The global Campaign against Epilepsy. Geneva. World health organization 2000. (Information pack for the launch of the Global Campain’s Second Phase. 12-15 February2001).
  2. Stafstrom C et al. Epilepsy and the ketogenic diet. 2004. Humana Press. Totawa.
  3. Kwan P et al. Early identification of refractory epilepsy. N Engl J Med 2000:342;314-319
  4. Freeman J et al. The ketogenic diet: a treatment for epilepsy in children and others. 2007. 4th ed. Demos, New York.
  5. Neal EG et al. Lancet Neurol 2008;7:500-506.
  6. Keene DL. Ped Neurol. 2006;35(1):1-3.
  7. Henderson GB et al. J Child Neurol 2006;21 (3):193-198.
  8. Kossoff EH et al. Epilepsia 2009:febr50(2)304-317.
  9. Levy R, Cooper P. Update in Cochrane Database Syst Rev. 2012;3:CD001903

Κετογονική διατροφή για ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία

Για περίπου το ένα τρίτο των ασθενών, τα αντι-επιληπτικά φάρμακα δεν προσφέρουν επαρκή έλεγχο των κρίσεων ή έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες [3].

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας