Η δυσθρεψία είναι μια συχνή κατάσταση στις ηλικίες 65+ με σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας τους, η οποία όμως μπορεί να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί. Η διατροφική παρέμβαση με πόσιμα θρεπτικά σκευάσματα αποτελεί μέρος των συστάσεων για την αντιμετώπιση της.
Πως αντιμετωπίζεται η δυσθρεψία;
Η δυσθρεψία πρέπει να αντιμετωπίζεται για να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλεί. Η διερεύνηση των αιτιών, οι διατροφικές συμβουλές και η ιατρική διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την διατροφική κατάσταση των ηλικιωμένων ανθρώπων. Η επαρκής λήψη θερμίδων, λευκωμάτων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών αποτελούν την βασική υποστήριξη και προϋποθέτουν εξατομικευμένη προσέγγιση η οποία λαμβάνει υπόψιν διατροφικές συνήθειες και ιδιαιτερότητες.
Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) του 2019 [1] συστήνουν τις εξής παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δυσθρεψίας των ηλικιωμένων:
Βασικές συστάσεις:
- Έλεγχος για υποθρεψία με κάποιο εξειδικευμένο τεστ (GPP)
- Εξατομικευμένη προσέγγιση και παρέμβαση (GPP)
- Διαιτητική παρέμβαση από διεπιστημονική ομάδα (Β)
- Αντιμετώπιση των πιθανών αιτιών δυσθρεψίας (GPP)
- Αποφυγή διατροφικών περιορισμών (GPP)
Υποστηρικτικές συστάσεις:
- Σκευάσματα ιατρικής διατροφής (Α)
- Δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος στο χώρο που σιτίζονται οι ηλικιωμένοι (Α)
- Γεύματα με υψηλές θερμίδες (Β)
- Εύκολη πρόσβαση στο φαγητό – διατροφική υποστήριξη (Β)
- Ύπαρξη συνδαιτημόνων κατά την σίτιση (GPP)
- Ενίσχυση της γεύσης των τροφών – αυξημένη ποικιλία επιλογών – ελκυστικές προτάσεις
Grades of recommendation: A = based on strong evidence (at least one high-quality RCT), B = based on medium evidence (high quality case-control or cohort studies); GPP = good practice point/expert consensus: Recommended best practice based on the clinical experience of the guideline development group
Volkert D. et al ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin. Nutr. 2019, 38, 10–47