Δυσθρεψία: Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της - Nutricia
Άρθρο

Δυσθρεψία: Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Δυσθρεψία: Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της

Δημοσιεύτηκε: 22 Μαρτίου, 2021

Η δυσθρεψία είναι μια συχνή κατάσταση στις ηλικίες 65+ με σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας τους, η οποία όμως μπορεί να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί. Η διατροφική παρέμβαση με πόσιμα θρεπτικά σκευάσματα αποτελεί μέρος των συστάσεων για την αντιμετώπιση της.

Πως αντιμετωπίζεται η δυσθρεψία;

Η δυσθρεψία πρέπει να αντιμετωπίζεται για να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες που προκαλεί. Η διερεύνηση των αιτιών, οι διατροφικές συμβουλές και η ιατρική διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την διατροφική κατάσταση των ηλικιωμένων ανθρώπων. Η επαρκής λήψη θερμίδων, λευκωμάτων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών αποτελούν την βασική υποστήριξη και προϋποθέτουν εξατομικευμένη προσέγγιση η οποία λαμβάνει υπόψιν διατροφικές συνήθειες και ιδιαιτερότητες.

Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) του 2019 [1] συστήνουν τις εξής παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δυσθρεψίας των ηλικιωμένων:

Βασικές συστάσεις:

  • Έλεγχος για υποθρεψία με κάποιο εξειδικευμένο τεστ (GPP)
  • Εξατομικευμένη προσέγγιση και παρέμβαση (GPP)
  • Διαιτητική παρέμβαση από διεπιστημονική ομάδα (Β)
  • Αντιμετώπιση των πιθανών αιτιών δυσθρεψίας (GPP)
  • Αποφυγή διατροφικών περιορισμών (GPP)

Υποστηρικτικές συστάσεις:

  • Σκευάσματα ιατρικής διατροφής (Α)
  • Δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος στο χώρο που σιτίζονται οι ηλικιωμένοι (Α)
  • Γεύματα με υψηλές θερμίδες (Β)
  • Εύκολη πρόσβαση στο φαγητό – διατροφική υποστήριξη (Β)
  • Ύπαρξη συνδαιτημόνων κατά την σίτιση (GPP)
  • Ενίσχυση της γεύσης των τροφών – αυξημένη ποικιλία επιλογών – ελκυστικές προτάσεις

Grades of recommendation: A = based on strong evidence (at least one high-quality RCT), B = based on medium evidence (high quality case-control or cohort studies); GPP = good practice point/expert consensus: Recommended best practice based on the clinical experience of the guideline development group

  1. Volkert D. et al ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin. Nutr. 2019, 38, 10–47

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας