Η ποικιλία των ολιγοσακχαριτών στο μητρικό γάλα και η επίδρασή τους στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού - Nutricia
Άρθρο

Η ποικιλία των ολιγοσακχαριτών στο μητρικό γάλα και η επίδρασή τους στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Η ποικιλία των ολιγοσακχαριτών στο μητρικό γάλα και η επίδρασή τους στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού

Δημοσιεύτηκε: 31 Αυγούστου, 2020

Συγγραφείς:Veronica Ayechu-Muruzabal, Arthur H. van Stigt, Marko Mank, Linette E. M. Willemsen, Bernd Stahl, Johan Garssen, Belinda van’t Land
Δημοσιεύτηκε:September 10, 2018
Επιστημονικό Περιοδικό:Front. Pediatr.
https://doi.org/10.3389/fped.2018.00239
Η επισκόπηση αυτή περιγράφει ένα από τα πολύ γνωστά χαρακτηριστικά του μητρικού γάλακτος, που είναι η ικανότητά του να προστατεύει από τις λοιμώξεις στη βρεφική ηλικία. Επιπλέον, το βρεφικό γάλα είναι γνωστό πως επηρεάζει την εκδήλωση αλλεργικών και μεταβολικών νοσημάτων. [1]
Μια λεπτομερής επισκόπηση στη σημασία της ποικιλίας των ολιγοσακχαριτών στο μητρικό γάλα (HMOS) για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού στο ξεκίνημα της ζωής.
Προκειμένου να κατανοήσουμε το ρόλο της διατροφής στο ξεκίνημα της ζωής και της επίδρασής της στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού, η σημασία της έχει περιγραφεί τόσο σε in vitro όσο και σε in vivo μελέτες. Τα HMOS (Ολιγοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος) φαίνεται πως εμπλέκονται με πολλαπλούς τρόπους στη ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας του βλεννογόνου αλλά και ως φυσικό φραγμό. Ανεξάρτητα από το μηχανισμό με τον οποίο συγκεκριμένες δομές HMOS μπορούν να προσφέρουν προστασία από συγκεκριμένα παθογόνα, απαιτείται επιπλέον διερεύνηση στα συστατικά του μητρικού γάλακτος ως προς το ρόλο του στην εξασφάλιση της προστασίας των βρεφών. Επιπλέον, μια εκτεταμένη περιγραφή και ανάλυση για τη μεμονωμένη συνεισφορά των HMOS στην ποικιλία των συστατικών που προσφέρονται κατά το θηλασμό, συζητάται με έμφαση στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και την ροπή σε λοιμώξεις κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία.
Καταλήγοντας, συστατικά του μητρικού γάλακτος (περιλαμβανομένων των HMOS) παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών.
Αυτό συμβαίνει αποτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων, ευνοώντας την ανάπτυξη μιας υγιούς ποικιλίας μικροβίων, ενεργοποιώντας την ωρίμανση του εντερικού βλεννογόνου και ρυθμίζοντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα καθώς και τους υποδοχείς αναγνώρισης παθογόνων. Διαβάστε το άρθρο πατώντας εδώ
  1. Ayechu-Muruzabal V, van S, Mank M, et al. Diversity of Human Milk Oligosaccharides and Effects on Early Life Immune Development. Front Pediatr. 2018;6:239.

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας