Τα βιοτικά και τα οφέλη τους - Nutricia
Άρθρο

Τα βιοτικά και τα οφέλη τους

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Τα βιοτικά και τα οφέλη τους

Δημοσιεύτηκε: 8 Φεβρουαρίου, 2021

TI EINAI TA BIOTIKA;

Ο όρος «βιοτικά» προέρχεται από την ελληνική λέξη βιοτικός, που σημαίνει «έχει σχέση με τη ζωή» και ουσιαστικά αναφέρεται στο βιολογικό οικοσύστημα που απαρτίζουν οι ζώντες οργανισμοί μαζί με το φυσικό τους περιβάλλον.[1] Με την έννοια της θρέψης, τα βιοτικά είναι μια ομάδα ενεργά θρεπτικών συστατικών η κατανάλωση των οποίων μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία του ξενιστή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ TA BIOTIKA;

  • Τα προβιοτικά είναι φυσικά ωφέλιμα βακτήρια η πρόσληψη των οποίων επηρεάζει τo μικροβίωμα του εντέρου [2]
  • Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτοι ολιγοσακχαρίτες που περνούν άθικτοι στο κάτω μέρος του εντέρου όπου διεγείρουν την ανάπτυξη ή τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων [3]
  • Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό ως «συμβιοτικά»
  • Τα μεταβιοτικά είναι βιοενεργά συστατικά που παράγονται από ωφέλιμα βακτήρια (μέσω της διαδικασίας της φυσικής ζύμωσης), τα οποία έχουν βιολογική δράση στο έντερο [2,4,5]

ΒΙΒΛΙΟ: Biotics Family in Early Life 

(μετάφραση «Η οικογένεια των βιοτικών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής»)

Το βιβλίο Biotics Family in Early Life εξετάζει πώς τα «διατροφικά βιοτικά» βοηθούν στην ανάπτυξη ενός υγιούς, ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος και ανοσοποιητικού συστήματος.

Για τη δημοσίευση αυτού του εκπαιδευτικού βιβλίου συνεργαστήκαμε με κορυφαίους ειδικούς της παιδιατρικής και της μικροβιολογίας του εντέρου. Τη συντακτική ομάδα απάρτιζαν ο καθηγητής Seppo Salminen (Καθηγητής και Διευθυντής του Φόρουμ Λειτουργικών Τροφίμων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Turku, στο Turku της Φινλανδίας), η καθηγήτρια Hania Szajewska (Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, στη Βαρσοβία της Πολωνίας) και ο καθηγητής Jan Knol (Καθηγητής Εντερικής Μικροβιολογίας των Πρώτων Χρόνων Ζωής στο Πανεπιστήμιο Wageningen / Διευθυντής της Πλατφόρμας Βιολογίας & Μικροβιολογίας του Εντέρου του τμήματος Danone Nutricia Research στην Ολλανδία).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Immunity through gut: Biotics in early life

Παρακαλουθήστε το σεμινάριο «Immunity through gut: Biotics in early life» και μάθετε για το ρόλο των βιοτικών κατά τα πρώτα χρόνια ζωής αλλά και τα οφέλη των πρεβιοτικών, μεταβιοτικών και HMOs στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Infant Formula Supplemented with Biotics: Current Knowledge and Future Perspectives

Διαβάστε τη δημοσίευση με τίτλο ‘Infant Formula Supplemented with Biotics: Current Knowledge and Future Perspectives’ και μάθετε για τα τελευταία δεδομένα αναφορικά με τα πρεβιοτικά, προβιοτικά, συμβιοτικά, μεταβιοτικά αλλά και τα HMOs στα βρεφικά γάλατα.

  1. Dictionary.com. Biotic. Available at: https//www.dictionary.com/browse/biotical. Accesses 19 January 2019
  2. Patel R, Denning P W. Clin Perinatol 2013; 40(1): 11–25
  3. Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME et al. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2017; 14(8): 491–502
  4. Tsilingiri K, Rescigno M. Postbiotics: what else? Benef Microbe 2013; 4(1): 101–107
  5. Aguilar-Toalá JE, García-Varela R, García HS et al. Postbiotics: An evolving term within the functional foods field. Trends Food Sci Technol 2018; 75: 105–114

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας