Μεταβιοτικά: To νέο μέλος της οικογένειας των βιοτικών - Nutricia
Άρθρο

Μεταβιοτικά: To νέο μέλος της οικογένειας των βιοτικών

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Μεταβιοτικά: To νέο μέλος της οικογένειας των βιοτικών

Δημοσιεύτηκε: 29 Ιουνίου, 2022

Τις προηγούμενες δεκαετίες ο ρόλος του εντέρου και του μικροβιόκοσμου στην υγεία του βρέφους, έχει αναδειχθεί ως εξέχουσας σημασίας τόσο για την υγεία του βρέφους τα πρώτα χρόνια της ζωής, όσο και για την εξέλιξη του νηπίου, ακόμη και τη ζωή του ως ενήλικας.

Η παρέμβαση στον εντερικό μικροβιόκοσμο, τις 1000 πρώτες ημέρες ζωής, μέσω του τοκετού, του θηλασμού ή/και της βρεφικής διατροφής, αποτελεί πεδίο μεγάλο ενδιαφέροντος τόσο για την επιστημονική κοινότητα. Έτσι, τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από την οικογένεια των βιοτικών συνεχώς πληθαίνουν, ενώ και η λίστα με τα βιοτικά μεγαλώνει.

Έτσι, μέχρι πρόσφατα με στα βιοτικά, δηλαδή διατροφικά συστατικά με οφέλη στην υγεία, όπως στην εντερική λειτουργία ανήκαν τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά και τα συμβιοτικά.

Διαβάστε περισσότερα για τα βιοτικά εδώ και κατεβάστε το βιβλίο Biotics in Early Life.

Η οικογένεια των βιοτικών έμελλε όμως να μεγαλώσει. Ήδη από τις αρχές του 2000, μία νέα ομάδα βιοτικών έκανε την εμφάνισή της στη βιβλιογραφία, τα μεταβιοτικά. Για να φτάσει μέσα στο 2021 να αναγνωριστεί επίσημα από τον ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics), τον πλέον σημαντικό μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό για τη μελέτη των βιοτικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ISAPP, μεταβιοτικά ονομάζονται ‘το παρασκεύασμα μη ζώντων μικροοργανισμών ή/και των συστατικών τους, που παρέχουν κάποιο όφελος για την υγεία ξενιστή’.

Σύμφωνα με τον ορισμό, τα μεταβιοτικά μπορούν να περιγραφούν ως συστατικά τα οποία παράγονται από τα ‘καλά βακτήρια’. Ένας τρόπος να παραχθούν τα μεταβιοτικά είναι μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης, την οποία χρησιμοποιεί ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής σχηματίζονται πολλά διαφορετικά συστατικά, όπως λιπίδια, βιταμίνες, πολύπλοκα μόρια, πρωτεΐνες ή ολοσακχαρίτες μητρικού γάλακτος, μέσα από τις διεργασίες ζωντανών μικροοργανισμών. Τα συστατικά αυτά ονομάζονται μεταβιοτικά. Κάθε συνδυασμός μεταβιοτικών είναι διαφορετικός και προσφέρει ξεχωριστά οφέλη για την υγεία.

Δεδομένα για τα μεταβιοτικά

Μελέτες για συγκεκριμένα μεταβιοτικά αναδεικνύουν τη θετική τους επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγεκριμένα, τα δεδομένα κλινικών ερευνών υποστηρίζουν πως η κατνάλωση βρεφικής φόρμουλας με συνδυασμό μεταβιοτικών και πρεβιοτικών, αυξάνουν τους πληθυσμούς των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης γαστρεντερικών λοιμόξεων και κολικών στα βρέφη1.

Μικροβιόκοσμος και ανοσοποιητικό

Επισκεφθείτε το Danone Nutricia Campus και περιηγηθείτε στη εκπαιδευτική πλατφόρμα για τα βιοτικά και τα οφέλη τους στην υγεία των βρεφών.

Το Danone Nutricia Campus είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα για επαγγελματίες υγείας, που έχει αναπτυχθεί και φιλοξενείται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό υπό την αιγίδα εξωτερικών ειδικών υγείας. Στόχος του οργανισμού είναι να προάγει τον τομέα της διατροφής μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και επιστημονικά νέα προς τους επαγγελματίες υγείας.

Περιηγηθείτε σήμερα

Στα προϊόντα της σειράς Almiron μεταβιοτικά παράγονται μέσα από τη μοναδική διαδικασία ζύμωσης Lactofidustm. Μάθετε περισσότερα για την προηγμένη σύνθεση του Almiron Profutura και τα οφέλη του, πατώντας εδώ.

  1. Mullie et al. Pediatric research 2004;56:791-5. 2. Beghin L et al. Clinical nutrition, 2020 https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.07.024

Μεταβιοτικά: To νέο μέλος της οικογένειας των βιοτικών

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας