Δυσθρεψία: Πόσα γνωρίζετε για το ρόλο των Πόσιμων Θρεπτικών Σκευασμάτων; - Nutricia
Άρθρο

Δυσθρεψία: Πόσα γνωρίζετε για το ρόλο των Πόσιμων Θρεπτικών Σκευασμάτων;

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Δυσθρεψία: Πόσα γνωρίζετε για το ρόλο των Πόσιμων Θρεπτικών Σκευασμάτων;

Δημοσιεύτηκε: 5 Μαΐου, 2023

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι ενήλικες άνω των 65 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Και παρότι η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής αποτελεί θετική εξέλιξη, η υγεία φαίνεται πως δεν είναι ταυτόσημη με τη μακροζωία. Κάποιες καταστάσεις, όπως η ευπάθεια, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες εξελίσσονται σταδιακά με τρόπους οι οποίοι είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, περιορίζοντας με την πάροδο του χρόνου την κινητικότητα και την ανεξαρτησία των ηλικιωμένων και επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

«Τι είναι η δυσθρεψία;» με δύο λόγια

H δυσθρεψία (υποθρεψία) σχετιζόμενη με ασθένεια, είναι μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας, πρωτεΐνης ή/και μικροθρεπτικών συστατικών και ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλαγές στη σύσταση του σώματος (μειωμένη μυϊκή μάζα), έκπτωση της φυσικής και πνευματικής λειτουργίας, ενώ επιδρά αρνητικά και στην έκβαση της ασθένειας.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της δυσθρεψίας;

Τα αίτια της δυσθρεψίας (υποθρεψίας) σχετιζόμενης με ασθένεια είναι αρκετά. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Υποκείμενο νόσημα (π.χ. καρκίνος)
 • Αδυναμία πρόσληψης ή κατάποσης της τροφής ως αποτέλεσμα της κατάστασης της υγείας του ασθενή ή μετά από ένα χειρουργείο
 • Περιορισμένη όρεξη
 • Κάποια αλλεργία ή δυσκολία στην πέψη ή τον μεταβολισμό ενός βασικού θρεπτικού συστατικού

Εάν αναγνωρίζετε κάποιες από τις παραπάνω καταστάσεις σε ασθενείς, ή σε πελάτες του φαρμακείου,  διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο για το πως μπορείτε να αξιολογήσετε το ρίσκο εμφάνισης δυσθρεψίας (υποθρεψίας), αλλά και για το ποια εργαλεία βοηθούν στη διάγνωση αυτής.

Ακούσια απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους: Συμπτώματα και διάγνωση δυσθρεψίας

Η ακούσια απώλεια βάρους είναι συχνή στους ηλικιωμένους. Αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της δυσθρεψίας, μιας κατάστασης που εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών και σχετίζεται με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση ...

Περισσότερα

Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων ασθενών;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του European Aging Network για τη δυσθρεψία λόγω ασθένειας σε ηλικιωμένους ασθενείς, οι διατροφικές τους ανάγκες συνοψίζονται ως εξής:
 • Ενέργεια: 30kcal/ kg/ ημέρα, με τις απαραίτητες προσαρμογές βάσει υποκείμενου νοσήματος
 • Πρωτεΐνη: 1,2-1,5 kcal/ kg/ ημέρα, ή 2,0 kcal/kg/ ημέρα σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας
 • Φυτικές ίνες: 25g/ ημέρα
 • Βιταμίνη D: 20 to 25 μg/ ημέρα, ή 50 μg/ ημέρα σε περιπτώσεις χαμηλών επιπέδων
 • Ασβέστιο: 1,200 mg/ ημέρα
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική δημοσίευση του European Aging Network, πατώντας εδώ.

Τι λένε οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή των γηριατρικών ασθενών;

Το 2019 η ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) δημοσίευσε τις δικές της κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφική διαχείριση των γηριατρικών ασθενών, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω σημεία2: Βασικές συστάσεις:
 • Έλεγχος για υποθρεψία με κάποιο εξειδικευμένο τεστ (GPP)
 • Εξατομικευμένη προσέγγιση και παρέμβαση (GPP)
 • Διαιτητική παρέμβαση από διεπιστημονική ομάδα (Β)
 • Αντιμετώπιση των πιθανών αιτιών δυσθρεψίας (GPP)
 • Αποφυγή διατροφικών περιορισμών (GPP)
Υποστηρικτικές συστάσεις:
 • Πόσιμα Θρεπτικά Σκευάσματα ιατρικής διατροφής (Α)
 • Δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος στο χώρο που σιτίζονται οι ηλικιωμένοι (Α)
 • Γεύματα με υψηλές θερμίδες (Β)
 • Εύκολη πρόσβαση στο φαγητό – διατροφική υποστήριξη (Β)
 • Ύπαρξη συνδαιτημόνων κατά την σίτιση (GPP)
Ενίσχυση της γεύσης των τροφών – αυξημένη ποικιλία επιλογών – ελκυστικές προτάσεις.

Ο ρόλος των Πόσιμων Θρεπτικών Σκευασμάτων

Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης η ESPEN, το 2022, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των Πόσιμων Θρεπτικών Σκευασμάτων (ΠΘΣ) στη διαχείριση της δυσθρεψίας (υποθρεψίας) στους ηλικιωμένους3.

Ηλικιωμένοι με δυσθρεψία (υποθρεψία), ή σε κίνδυνο εμφάνισης δυσθρεψίας (υποθρεψίας):

 • Και χρόνια υποκείμενα νοσήματα, καλό θα ήταν να λαμβάνουν ΠΘΣ όταν η διατροφική συμβουλευτική και η ενίσχυση των τροφών δεν επαρκούν για να αυξήσουν τη διατροφική πρόσληψη και για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες (GPP)
 • Σε περίοδο νοσηλείας, θα ήταν καλό να λαμβάνουν ΠΘΣ, με στόχο να βελτιώσουν τη διατροφική πρόσληψη, το σωματικό βάρος, αλλά και για τη μείωση του ρίσκου επιπλοκών και επανεισαγωγής στο νοσοκομείο. (Α)
 • Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, θα ήταν καλό να λαμβάνουν ΠΘΣ, με στόχο να βελτιώσουν τη διατροφική πρόσληψη, το σωματικό βάρος, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου έκπτωσης της φυσικής τους κατάστασης. (Α)
 • Θα πρέπει να λαμβάνουν ΠΘΣ τα οποία αποδίδουν τουλάχιστον 400 kcal/ ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 30g πρωτεΐνης/ ημέρα. (Α)
 • Όταν λαμβάνουν ΠΘΣ, η διάρκεια χρήσης τους προτείνεται για τουλάχιστον 1 μήνα. Η αποτελεσματικότητα και τα αναμενόμενα οφέλη από τη χρήση τους είναι καλό να αξιολογούνται σε μηνιαία βάση. (GPP)
 • Όταν λαμβάνουν ΠΘΣ, θα πρέπει η συμμόρφωσή τους με αυτά να αξιολογείται συστηματικά. Ο τύπος, η γεύση, η υφή και η χρονική στιγμή λήψης του σκευάσματος προτείνεται να προσαρμόζονται στις προτιμήσεις και διατροφικές ικανότητες των ασθενών. (GPP)

Στη Nutricia πιστεύουμε πως η διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ασθενών.

Τα σκευάσματα της σειράς Fortimel προσφέρουν ποικιλία διατροφικών λύσεων με στόχο να συμβάλλουν στην κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών κάθε ηλικιωμένου ασθενούς.

Κατάλογος Εξειδικευμένων Σκευασμάτων Ενηλίκων

Κατεβάστε σήμερα τον κατάλογο προϊόντων για Επαγγελματίες Υγείας και ανακαλύψτε όλα τα Πόσιμα Θρεπτικά Σκευάσματα της Nutricia

Κατεβάστε Εδώ

Grades of recommendation: A = based on strong evidence (at least one high-quality RCT), B = based on medium evidence (high quality case-control or cohort studies); GPP = good practice point/expert consensus: Recommended best practice based on the clinical experience of the guideline development group

Τo παρόν απευθύνεται αποκλειστικά σε Επαγγελματίες Υγείας. Τα θρεπτικά σκευάσματα της σειράς Fortimel αποτελούν Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς για την διαιτητική διαχείριση της δυσθρεψίας(υποθρεψίας) οφειλόμενης σε ασθένεια και θα πρέπει να χορηγούνται υπό ιατρική επίβλεψη.

 1. European Aging Network. EAN Guideline: Promoting well-nutrition in elderly care. Accessed 7/4/2023.
 2. Volkert D. et al ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin. Nutr. 2019, 38, 10–47
 3. Volkert D et al. ESPEN practical guideline: Clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2022 Apr;41(4):958-989.

Δυσθρεψία: Πόσα γνωρίζετε για το ρόλο των Πόσιμων Θρεπτικών Σκευασμάτων;

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας