Infographic: Σαρκοπενία ως αποτέλεσμα της υποθρεψίας στους ηλικιωμένους - Nutricia
Άρθρο

Infographic: Σαρκοπενία ως αποτέλεσμα της υποθρεψίας στους ηλικιωμένους

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Infographic: Σαρκοπενία ως αποτέλεσμα της υποθρεψίας στους ηλικιωμένους

Δημοσιεύτηκε: 28 Ιουνίου, 2023

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις η σαρκοπενία αφορά το 13% των ηλικιωμένων που ζουν στην κοινότητα1. Πρόκειται για εκείνη τη μυϊκή πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης. Η σοβαρότητα της σαρκοπενίας υπολογίζεται βάσει της έκπτωσης της φυσικής κατάστασης2.

Infographic για τη Σασκοπενία

Μέσα από το παραστατικό infographic της Nutricia ενημερωθείτε εύκολα για τα αίτια της σαρκοπενίας, τις επιπτώσεις της στην υγεία των ηλικιωμένων, αλλά και τι περιλαμβάνει η διατροφική διαχείρισή της.

Κατεβάστε το Infographic

H διατροφική παρέμβαση αναγνωρίζεται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος στη διαχείριση της σαρκοπενίας. Το ερώτημα όμως είναι εάν υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα για τη συμβολή των Πόσιμων Θρεπτικών Σκευασμάτων, όπως εκείνα της σειράς Fortimel, στην κατάσταση της υγείας των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας; Μάθετε περισσότερα διαβάζοντας τα αποτελέσματα της Μελέτης OPEN, που ακολουθεί.

OPEN Study: Μία παρέμβαση της Nutricia στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Τόσο η διατροφική διαχείριση, όσο και η παρέμβαση σε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας φαίνεται πως έχουν άμεση θετική επίδραση στη διατροφική και φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων3-4. Παρόλα αυτά υπάρχει έλλειψη σε επιστημονικά δεδομένα που αξιολογούν την ταυτόχρονη παρέμβαση της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας σε ηλικιωμένους που ζουν σε μονάδες φροντίδας. Το κενό αυτό στη βιβλιογραφία έρχεται να καλύψει η Μελέτη OPEN (Older Person’s Exercise and Nutrition) της Nutricia.

 • Πληθυσμός: Ηλικιωμένοι >75 ετών, που ζουν σε μονάδες φροντίδας (γηροκομεία) (Ν=102)
 • Διάρκεια: 12 εβδομάδες
 • Ομάδα Ελέγχου: Κανονική/ τυπική φροντίδα
 • Ομάδα Παρέμβασης: 2 μπουκάλια Fortimel Compact Protein την ημέρα + άσκηση όπου ο συμμετέχοντας πρέπει να σηκωθεί και να κάτσει στην καρέκλα όσες περισσότερες φορές μπορεί (Sit-To-Stand, STS)
 • Πρωταρχικό καταληκτικό σημείο: Αξιολόγηση κινητικότητας, το άτομο βρίσκεται σε καθιστή θέση και πρέπει να σηκωθεί όρθιο. Καταγράφεται ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων σε διάστημα 30’’ (*30-second Chair Stand Test, 30s CST)
 • Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία: Διατροφική κατάσταση, σύσταση σώματος, ισορροπία, ταχύτητα βάδισης, ποιότητα ζωής, ανεξάρτητη εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων
 • Υποομάδα με υψηλό βαθμό συμμόρφωσης: Κατανάλωσαν ≥5 μπουκάλια Fortimel Compact Protein/ εβδομάδα και ακολούθησαν ≥10 STS επαναλήψεις/ εβδομάδα.

Η συμμόρφωση στην παρέμβαση κάνει τη διαφορά

Στο σύνολο των συμμετεχόντων, δεν φάνηκε να υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο (30s CST). Την ίδια στιγμή, η ομάδα παρέμβασης εμφάνισε αυξημένο σωματικό βάρος (+2kg) και Δείκτη Μάζας Σώματος (+0,8 kg/m2) (p=0.013)5.

Όταν όμως έγινε ανάλυση των αποτελεσμάτων σε υποομάδες λαμβάνονταν υπόψιν το βαθμό συμμόρφωσης στην παρέμβαση φάνηκε πως, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι ηλικιωμένοι με υψηλό βαθμό συμμόρφωσης5:

 • το 76% διατήρησαν ή βελτίωσαν τη φυσική τους κατάσταση (p=0.025)
 • παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού τους βάρους (+2,8kg, p=0.02) και του Δείκτη Μάζας Σώματος (+1,06kg/m2, p=0,002)
 • εμφάνισαν βελτιωμένη σύσταση σώματος (Άλιπη Μάζα Σώματος: +2,12kg, p=0,007).

Στη Nutricia η συνεχής έρευνα για την επίδραση της διατροφής και των ιατρικών σκευασμάτων στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αποτελεί προτεραιότητα.

Μελέτη OPEN

Δείτε αναλυτικότερα τα χαρακτηριστκά και τα αποτελέσματα της Μελέτης OPEN στο booklet της Nutricia, και ενημερωθείτε για την επίδραση των θρεπτικών σκευασμάτων Fortimel στην υγεία των ηλικιωμένων.

Κατεβάστε τα Αποτελέσματα

Τo παρόν απευθύνεται αποκλειστικά σε Επαγγελματίες Υγείας. Τα θρεπτικά σκευάσματα της σειράς Fortimel αποτελούν Τρόφιμα για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς για την διαιτητική διαχείριση της δυσθρεψίας (υποθρεψίας) οφειλόμενης σε ασθένεια και θα πρέπει να χορηγούνται υπό ιατρική επίβλεψη. Προϊόντα γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ. Δεν υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης.
 1. Morley, et al. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2014;5:253-9.
 2. Cruz-Jentoft, et al. Age Ageing. 2019;48:16-31.
 3. Elia M, et al. Clin Nutr. 2017; 1-8.
 4. Deutz NEP, et al. Clin Nutr. 2014;929-936.
 5. Grönstedt H, et al. JAMDA. 2020; 21:1229-1237.

Infographic: Σαρκοπενία ως αποτέλεσμα της υποθρεψίας στους ηλικιωμένους

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας