Οι ολιγοσακχαρίτες του μητρικού γάλακτος - Nutricia
Άρθρο

Οι ολιγοσακχαρίτες του μητρικού γάλακτος

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Οι ολιγοσακχαρίτες του μητρικού γάλακτος

Δημοσιεύτηκε: 8 Ιουλίου, 2020

Το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό για τα βρέφη

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών για τα βρέφη, καθώς προσφέρει μία σύνθετη και ποικίλη βάση θρεπτικών και βιοενεργών συστατικών, σε μια ιδανική ισορροπία, που είναι προσαρμοσμένα με ακρίβεια στις ανάγκες του βρέφους [1].

Το ανθρώπινο γάλα είναι ένας από τους πρώτους και πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος ενός βρέφους. Δρα ως ένα «εμβόλιο» στο πεπτικό του βρέφους, βοηθώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να ανταποκριθούν σωστά στις τροφές, τα αντιγόνα, τα παθογόνα και τα συμβιοτικά βακτήρια [2].

Το μητρικό γάλα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός υγιούς πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ευεργετικά οφέλη του μητρικού γάλακτος οφείλονται στα πολλά βιοενεργά του συστατικά [3]. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ολιγοσακχαρίτες του μητρικού γάλατος (HMOS)
  • Βακτήρια και τους μεταβολίτες τους (όπως bifidobacteria και lactobacilli)
  • Βιταμίνες
  • Μέταλλα
  • Κύτταρα του ανοσοποιητικού

 Από τα πολλά συστατικά του ανθρώπινου γάλακτος, οι ολιγοσακχαρίτες, τα βακτήρια και τα βιοενεργά συστατικά που παράγονται από τα βακτήρια παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ολιγοσακαρίτες στο μητρικό γάλα δρουν ως «πρεβιοτικά»

Το ανθρώπινο γάλα περιέχει έναν σχετικά μεγάλο αριθμό ολιγοσακχαριτών (ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος, HMOS) [4]. Τα HMOS αντιπροσωπεύουν το τρίτο μεγαλύτερο συστατικό του γάλακτος μετά τη λακτόζη και τα λιπίδια [5].

Στο ανθρώπινο γάλα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 200 διαφορετικοί ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι διαθέτουν μια συνολική επίδραση «πρεβιοτικών». Αυτό σημαίνει ότι περνούν άπεπτοι από το κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα όπου ενισχύουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών, όπως των bifidobacteria και των lactobacilli [6].  Ο διεθνής επιστημονικός φορέας για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP), έχει δημοσιεύσει τον ορισμό των πρεβιοτικών σε μια δήλωση γενικής αποδοχής τον Ιούνιο του 2017, σημειώνοντας πως «πρεβιοτικό είναι ένα υπόστρωμα που χρησιμοποιείται επιλεκτικά από τους μικροοργανισμούς του ξενιστή παρέχοντας όφελος για την υγεία του».

Το σύνολο των HMOS ως μια συλλογική οντότητα, υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού καθώς αποτρέπει την πρόκληση λοίμωξης από παθογόνους μικροργανισμούς και αυξάνει τον αριθμό και τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού για την καταπολέμησή τους [7].

  1. WHO Growth Standards. http://www.who.int/childgrowth/en/. 2006.
  2. Jeurink P, van B, Jiménez E, et al. Human milk: a source of more life than we imagine. Benef Microbes. 2013;4(1):17-30.
  3. Ballard O, Morrow AL. Human milk composition: nutrients and bioactive factors. Pediatr Clin North Am 2013;60:49-74.
  4. Thurl S, Munzert M, Boehm G, Matthews C, Stahl B. Systematic review of the concentrations of oligosaccharides in human milk. Nutr Rev. 2017;75(11):920-933.
  5. Jantscher-Krenn E, Bode L. Human milk oligosaccharides and their potential benefits for the breast-fed neonate. Minerva Pediatr. 2012;64(1):83-99.
  6. Boehm G, Stahl B. Oligosaccharides from milk. J Nutr 2007;137:847S-849S.
  7. Ayechu-Muruzabal V, van S, Mank M, et al. Diversity of Human Milk Oligosaccharides and Effects on Early Life Immune Development. Front Pediatr. 2018;6:239.

1. Coppa GV, Int. Conf. on Breast milk and Lactation 1991 USA.

2. Brandmiller J, et al. J Pediatr, 1998;133:95-8.

3. Gyorgy P, et al. Eur J Biochem, 1974,43:29.

4. Wickramasinghe S, et al. BMC Microbiol, 2015;15:172.

5. Eiwegger T, et al. Pediatr Res, 2004;56(4):536-40.

6. Bode L, et al. Thromb Haemost, 2004;92(6):1402-10.

7. Eiwegger T, et al. Pediatr Allergy Immunol, 2010;21(8):1179-88.

8. Boehm G, et al. In: Mattia-Sandholm T(ed): Funct. Diary prod. Woodhead Publ Ltd, 2002.

9. Newburg D, et al. Glycobiology, 2004;14(3):253-63.

10. Wang S, et al. Neuroscience and biobehavioral reviews. 2018.

19. WHO Growth Standards. http://www.who.int/childgrowth/en/. 2006.

21. Ayechu-Muruzabal V, et al. Front Pediatr, 2018;6:239.

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας