Πρωτοπόρες καινοτομίες στη διατροφή για ανοσία μέσω του εντέρου - Nutricia
Άρθρο

Πρωτοπόρες καινοτομίες στη διατροφή για ανοσία μέσω του εντέρου

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Πρωτοπόρες καινοτομίες στη διατροφή για ανοσία μέσω του εντέρου

Δημοσιεύτηκε: 31 Αυγούστου, 2020

Το ανθρώπινο γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Περιέχει ζωτικής σημασίας ουσίες, ανάμεσά τους και βιοενεργά συστατικά. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους παράγοντες στη ζωή μας που εξασφαλίζουν ένα σταθερό μικροβίωμα και υποστηρίζουν την ανάπτυξη βλεννογόνιας ανοσίας. [1] Η διατροφή ενός βρέφους κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανάπτυξης ενός υγιούς και ανθεκτικού ανοσοποιητικού συστήματος, που θέτει τις βάσεις για μια διά βίου καλή υγεία. Βασική για την ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι η εποίκιση του εντέρου του βρέφους από μια ποικιλία μικροοργανισμών, γνωστών ως «μικροβίωμα». Το ανθρώπινο γάλα είναι ιδανικά σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίζει ένα καλά ισορροπημένο μικροβίωμα και να προωθεί τη βέλτιστη λειτουργία και ανάπτυξη του ανοσοποιητικού. Εκτεταμένη έρευνα έχει προσδιορίσει αρκετά βιοενεργά συστατικά που συμβάλουν σε αυτή τη θετική επίδραση:

Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι υποστρώματα τα οποία χρησιμοποιούνται εκλεκτικά από ξενιστές μικροοργανισμούς ώστε να διασφαλίσουν την καλή υγεία του ξενιστή.
Ο διεθνής φορέας International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2017 τον παρακάτω κοινώς αποδεκτό ορισμό για τα πρεβιοτικά.1 Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτοι υδατάνθρακες, κυρίως ολιγοσακχαρίτες, που πέπτονται μέσω του λεπτού εντέρου και διεγείρουν την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών, όπως τα bifidobacteria, στο παχύ έντερο. Το ανθρώπινο γάλα περιέχει πολλούς συγκεκριμένους ολιγοσακχαρίτες (HMOS) από τους οποίους περισσότεροι από 200 έχουν ταυτοποιηθεί. Για την ακρίβεια, οι ολιγοσακχαρίτες είναι το 3ο μεγαλύτερο κλάσμα στο ανθρώπινο γάλα (12-15 g/l). Είναι γνωστό πως ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους, κυρίως μέσω της διασφάλισης ενός ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος. Μεμονωμένοι ολιγοσακχαρίτες έχουν επίσης βρεθεί πως προσφέρουν συγκεκριμένα οφέλη στο ανοσοποιητικό, για παράδειγμα δεσμεύονται σε παθογόνα και ενθαρρύνουν την ωρίμανση του εν λόγω συστήματος. Εξαιτίας της ποικιλίας της δομής των HMOS, δομές ενός ή λιγοστών ολιγοσακχαριτών δεν μπορούν να μιμηθούν τους HMOS, οπότε χρειάζεται ένας συνδυασμός ολιγοσακχαριτών με διαφορετικές δομές. Προκειμένου να μιμηθούν την επίδραση των πρεβιοτικών που προκύπτει από το θηλασμό, έχουν αναπτυχθεί μη προερχόμενοι από γάλα ολιγοσακχαρίτες για χρήση σε βρεφικές φόρμουλες. Το πιο μελετημένο μείγμα είναι το “scGOS/lcFOS (9:1)” της Nutricia. Αυτό το μείγμα με πάνω από 100 ολιγοσακχαρίτες περιέχει γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες βραχείας αλύσου και φρουτο-ολιγοσακχαρίτες μακράς αλύσου σε αναλογία 9:1 – μια σύνθεση που ομοιάζει πολύ στην πολυπλοκότητα, την ποικιλία, την ποσότητα και τη δράση των HMOS στο ανθρώπινο γάλα και έχει αποδείξει τα κλινικά της οφέλη. Βρεφικές φόρμουλες εμπλουτισμένες με το συγκεκριμένο μείγμα πρεβιοτικών έχουν επιδείξει ευρέα οφέλη στο πεπτικό και το ανοσοποιητικό, συγκριτικά με φόρμουλες χωρίς πρεβιοτικά. Καταλήγοντας, τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν πως τα πρεβιοτικά μπορούν να μιμηθούν την θετική επίδραση των πρεβιοτικών στο μητρικό γάλα, επιδεικνύοντας ωφέλιμη δράση στη σύνθεση και δράση του μικροβιώματος του εντέρου καθώς και στο ανοσοποιητικό σύστημα, δείχνοντας μειωμένο κίνδυνο για αλλεργίες και λοιμώξεις. [2,3]

Μεταβιοτικά (Postbiotics)

Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα μεταβιοτικά, χάρη στο μεγάλο εύρος των πιθανών ευεργετημάτων τους για την υγεία. Εκτιμάται πως η επίδραση των μεταβιοτικών μπορεί να είναι τόσο τοπική όσο και συστημική, επηρεάζοντας διαφορετικά όργανα και συστήματα. Για παράδειγμα, διαφορετικά συστατικά μεταβιοτικών έχουν φανεί πως διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.[4]

Προκειμένου να προσφέρει τα πιθανά αυτά οφέλη για το αναπτυσσόμενο βρέφος, «μαθαίνοντας» από τα οφέλη του μητρικού γάλακτος που βλέπουμε στα θηλάζοντα βρέφη, η βρεφική φόρμουλα μπορεί να περιέχει μεταβιοτικά. Τα μεταβιοτικά παράγονται κατά την ζύμωση με συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων υπό προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες. Κατά τη ζύμωση, τα βακτήρια μεταβολίζουν την τροφή και παράγουν διάφορα βακτηριακά στοιχεία και μεταβολίτες. Κάθε βακτηριακό στέλεχος που χρησιμοποιείται κατά μια συγκεκριμένη διαδικασία ζύμωσης παράγει μοναδικά μεταβιοτικά και έτσι τα μεταβιοτικά από άλλα στελέχη βακτηρίων ή που έχουν παραχθεί με διαφορετική διαδικασία ζύμωσης δεν είναι συγκρίσιμα.


Τα μεταβιοτικά είναι βιοενεργά συστατικά που παράγονται από μικροοργανισμούς τροφίμων (food-grade micro-organisms) μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης (με βάση την πηγή Νο 4).

Έρευνα δείχνει πως οι φόρμουλες που προκύπτουν από τη ζύμωση δύο συγκεκριμένων βακτηριακών στελεχών– Bifidobacterium breve C50 και Streptococcus thermophilus 065 χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία ζύμωσης του Lactofidus™ – διαθέτουν περισσότερα οφέλη για τα βρέφη, συγκριτικά με φόρμουλες χωρίς μεταβιοτικά. Τα επιστημονικά στοιχεία, έτσι, υποστηρίζουν πως βρεφικές φόρμουλες με συγκεκριμένα μεταβιοτικά προσφέρουν ανοσιακό όφελος για τα αναπτυσσόμενα βρέφη.

Ένα μεταβιοτικό που προκύπτει κατά τη διαδικασία ζύμωσης του Lactofidus™ είναι το 3′-galactosyllactose (3′-GL). Το 3′-GL είναι δομικά πανομοιότυπο με το 3′-GL HMOS που βρίσκεται στο ανθρώπινο γάλα. Πρόκειται για ένα HMO με επιβεβαιωμένη θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό. [5]

Συνδυάζοντας πρε- και μεταβιοτικά

Η αποφασιστικότητά μας να προσφέρουμε τα οφέλη του ανθρώπινου γάλακτος στα μωρά που πίνουν γάλα σε σκόνη, μας οδήγησε να σχεδιάσουμε την επόμενη γενιά της βρεφικής διατροφής, συνταιριάζοντας τις δύο πρωτοπόρες καινοτομίες μας. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική βρεφική φόρμουλα με έναν αποκλειστικό συνδυασμό από το μείγμα πρεβιοτικών scGOS/lcFOS (9:1) και μεταβιοτικών, που προέρχονται από τη μοναδική μας διαδικασία ζύμωσης Lactofidus™. Σε κλινικές δοκιμές, η νέα φόρμουλα φάνηκε πως είναι ασφαλής και έχει θετική επίδραση σε πολλές πτυχές της λειτουργίας του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος, συγκριτικά με φόρμουλες που δεν διαθέτουν τα παραπάνω συστατικά.

Η νέα φόρμουλα με πρεβιοτικά και μεταβιοτικά έχει φανεί σε κλινικές δοκιμές πως:

Είναι ασφαλής, καλά ανεκτή και προσφέρει επαρκή ανάπτυξη. [6]

Βελτιώνει ορισμένα χαρακτηριστικά του εντέρου: χαμηλότερο pH, αυξημένα επίπεδα sIgA, μειωμένα επίπεδα του παθογόνου Clostridium difficile [7] και εξασφαλίζει μια συνολική σύνθεση μικροβιώματος εντέρου και προφίλ μεταβολιτών στα κόπρανα [7,8] πιο κοντά σε εκείνο βρεφών που θρέφονται με μητρικό γάλα, ενώ είναι αντίστοιχα ωφέλιμο για το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμβάλει σε συχνότερες κενώσεις με πιο μαλακά κόπρανα, παρόμοια με εκείνα των βρεφών που θρέφονται με ανθρώπινο γάλα. [6,9,10]

Καταλήγοντας, η νέα βρεφική φόρμουλα με πρεβιοτικά και μεταβιοτικά εξασφαλίζει ένα πλήθος από διατροφικά και βιοενεργά συστατικά που προσομοιάζουν με την πολυπλοκότητα, την ποικιλία και τη δράση του μητρικού γάλατος. Έχει αποδειχτεί πως υποστηρίζουν τη βέλτιστη ανάπτυξη, ευνοούν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον στο πεπτικό, υποστηρίζοντας έτσι την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία ενός ανθεκτικού ανοσοποιητικού συστήματος, προσομοιάζοντας στο βαθμό του δυνατού με την επίδραση του ανθρώπινου γάλακτος.

  1. Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, Prescott SL, Reimer RA, Salminen SJ, Scott K, Stanton C, Swanson KS, Cani PD, Verbeke K, Reid G. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2017;14:491-502.
  2. Oozeer R, van L, Ludwig T, et al. Intestinal microbiology in early life: specific prebiotics can have similar functionalities as human-milk oligosaccharides. Am J Clin Nutr. 2013;98(2):561S-71S.
  3. Jeurink P, van B, Jiménez E, et al. Human milk: a source of more life than we imagine. Benef Microbes. 2013;4(1):17-30.
  4. Aguilar-Toalá JE, Garcia-Varela R, Garcia HS, et al. Postbiotics: An evolving term within the functional foods field. T. 2018;75:105-114. doi:10.1016/j.tifs.2018.03.009
  5. Ayechu-Muruzabal V, van Stigt AH, Mank M, et al. Diversity of Human Milk Oligosaccharides and Effects on Early Life Immune Development. F. 2018;6. doi:10.3389/fped.2018.00239
  6. Rodriguez-Herrera A, Abrahamse-Berkeveld M M, Alles M, Bouritius H. A partly fermented infant formula containing scGOS/lcFOS supports adequate growth in healthy, term infants: the life study. JPGN. 2016;62:658-659.
  7. Tims S, et al . Tims S. et al. Gut microbiota composition modulation by partly fermented infant formulae supplemented with prebiotics scGOS/lcFOS. . JPGN. 2018;66(2):1-1177;
  8. Tim S, Rodriguez-Herrera A. A partly fermented infant formula with prebiotics scGOS/lcFOS modulates the gut microbiota functioning towards a more breastfed-like microbiota. . J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018;66(2):1-1177.
  9. 9th Excellence in Pediatrics Conference – 2017 Book of Abstracts. C. 2017;4(1). doi:10.1080/2331205x.2017.1408251
  10. Herrerra AR. . J Pediatr Gastroenterol Nutr, . 2015;(61):516-517.

Πρωτοπόρες καινοτομίες στη διατροφή για ανοσία μέσω του εντέρου

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας