Αλλεργίες: από την αποφυγή στην έκθεση μέσω της διατροφής - Nutricia
Άρθρο

Αλλεργίες: από την αποφυγή στην έκθεση μέσω της διατροφής

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Αλλεργίες: από την αποφυγή στην έκθεση μέσω της διατροφής

Δημοσιεύτηκε: 4 Ιουλίου, 2020

Η λήψη της σωστής διατροφής κατά το ξεκίνημα της ζωής έχει θετική επίδραση στην υγεία μας περιλαμβανομένης, βραχυπρόθεσμα, της υποστήριξης της υγιούς σωματικής και διανοητικής ανάπτυξης του ατόμου. Μακροπρόθεσμα, η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, την υγεία του ανοσοποιητικού και, έτσι, τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών. [1,2]

Ο θηλασμός αποτελεί η βασική τροφή που συστήνεται στα βρέφη για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αλλεργιών. 
Όταν ο θηλασμός είναι ανεπαρκής ή αδύνατος, υπάρχουν πολλές επιλογές για τα βρέφη που έχουν αυξημένο κίνδυνο
εμφάνισης αλλεργιών ή για βρέφη και παιδιά που έχουν διαγνωστεί με τροφικές αλλεργίες.

shutterstock_47549629-min

Μία νέα προσέγγιση στη διαχείριση των αλλεργιών

Για πολλά χρόνια, η βασική εστίαση στη διαχείριση της αλλεργίας ήταν η αποφυγή των αλλεργιογόνων. Η θέση αυτή παραμένει ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση μιας αλλεργίας. Για παράδειγμα, βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα λαμβάνουν υδρολυμένη φόρμουλα με ελεύθερα αμινοξέα πρωτεΐνης γάλακτος έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα και το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους ή του παιδιού αποκτήσει ανοχή στην πρωτεΐνη του γάλακτος.
Σήμερα, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν μια διαφορετική διατροφική προσέγγιση στη διαχείριση των αλλεργιών.
Αυτή η ενεργής διατροφική προσέγγιση μπορεί να έχει μια επίδραση πολύ ευρύτερη από την απλή υποχώρηση των συμπτωμάτων, ωφελώντας την υγεία του ατόμου στο μέλλον επιτυγχάνοντας την ανοχή [3].

Τα υγιή, μη αλλεργικά βρέφη αποκτούν ανοχή, μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα αλλεργιογόνα στις τροφές ως ακίνδυνα και δεν αντιδρά σε αυτά. Αυτή είναι μια ενεργός φυσιολογική διαδικασία κατά την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε συμφωνία με τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία, το Ερευνητικό Κέντρο Danone Nutricia υποστηρίζει τη θεωρία πως η ελεγχόμενη έκθεση σε αλλεργιογόνα είναι προτιμότερη από την απόλυτη αποφυγή τους για την πλειοψηφία των βρεφών, με εξαίρεση εκείνα με σοβαρές αλλεργίες όπου η τυχόν έκθεση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους [3].

Η εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της έκθεσής του σε διαφορετικά αλλεργιογόνα είναι
ένα σημαντικό μέρος της σωματικής και διανοητικής ανάπτυξης ενός βρέφους.

Οδηγίες για τη διαχείριση των αλλεργιών

Οι διεθνείς οδηγίες για τη διαχείριση των αλλεργιών περιλαμβάνουν συστάσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία των αλλεργιών.
Οι οδηγίες από το φορέα European Academy of Allergy and Clinical Immunology συστήνουν τη χρήση υποαλλεργικών υδρολυμένων συνθέσεων για βρέφη υψηλού κινδύνου [4,5].

  • Οι φόρμουλες μερικώς υδρολυμένης πρωτεΐνης (pHP) μπορούν να εκληφθούν ως μια στρατηγική για την πρόληψη των τροφικών αλλεργιών σε βρέφη υψηλού κινδύνου που δεν θηλάζουν αποκλειστικά.
  • Υποαλλεργικές φόρμουλες: Η φόρμουλα με εκτενώς υδρολυμένη πρωτεΐνη (eHP) και η φόρμουλα με αμινοξέα (AAP) θα πρέπει να είναι οι φόρμουλες επιλογής για τη διαχείριση των αλλεργιών στο αγελαδινό γάλα. Η επιλογή μεταξύ της eHP και AAP εξαρτάται από το είδος της αλλεργίας και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Υπάρχει ένα σαφές επιστημονικό σκεπτικό για τη χρήση πρε-, προ και συνβιοτικών σε βρέφη με κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας.

 

Αναγνωρίζοντας πως η δυσβίωση του μικροβιώματος του εντέρου υπάρχει σε βρέφη με κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας και βρέφη με ήδη αναπτυγμένη αλλεργία και αποδεχόμενοι το βασικό ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχει μια λογική στη συμπλήρωση της διατροφής αυτών των βρεφών με πρε, προ και συνβιοτικά [6-9]. Για την ακρίβεια, οι οδηγίες του φορέα World Allergy Organisation συστήνουν τη συμπλήρωση της σίτισης με πρεβιοτικά σε βρέφη που δεν θηλάζουν αποκλειστικά και που βρίσκονται σε υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας [10].

Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου και ταυτόχρονα η ελεγχόμενη έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να θέσει τις σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κατάλληλης ανοσοποιητικής αντίδρασης σε αλλεργιογόνα.

Immune fitness: Η σημασία της έκθεσης για την ανθεκτικότητα

 

Η επίτευξη της καλής φυσικής κατάστασης του ανοσοποιητικού, το Immune Fitness, είναι ένα πεδίο που κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου της ανοσολογίας και της αλλεργίας. Η έννοια του «Immune fitness» αναφέρεται στην εγγενή ικανότητα προσαρμογής σε προκλήσεις εγκαθιστώντας, διατηρώντας και ρυθμίζοντας τις κατάλληλες αποκρίσεις του ανοσοποιητικού. [11, 12].

  1. Lozupone, C.A., et al., Nature, 2012. 489(7415): p. 220-230.
  2. Pabst O and Mowat A.M. Oral tolerance to food protein. Mucosal Immunology (2012) 5, 232–239.
  3. Anagnostou, K., et al. Archives of Disease in Childhood, 2014. 0: p. 1-5.
  4. http://www.eaaci.org/foodallergyandanaphylaxisguidelines/Food%20Allergy%20-%20web%20version.pdf .
  5. Muraro A, et al. Allergy, 2014. 69: 1008-25.
  6. Ziegler E, et al. Term Infants Fed Formula Supplemented With Selected Blends of Prebiotics Grow Normally and Have Soft Stools Similar to Those Reported for Breast-fed Infants. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 44:359–364.
  7. Bakker-Zierikee A, et al. Effects of infant formula containing a mixture of galacto- and fructooligosaccharides or viable Bifidobacterium animalis on the intestinal microflora during the first 4 months of life. British Journal of Nutrition (2005), 94, 783–790.
  8. Knol J, et al. Colon microflora in infants fed formula with galacto- and fructo-oligosaccharides: More life breast-fed infants. Journal of Paediatric Gastroenterology & Nutrician; Jan 2005;40;1:36-42.
  9. Agostoni C, et al. Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 46:99–110.
  10. Cuello-Garcia et al.., World Allergy Organization Journal 9:10, 2016.
  11. van den Elsen, L.W., et al., Clin Transl Immunol 2017;6(1):e125.
  12. Te Velde, A.A., et al., Front Immunol, 2016. 7: p. 587.

Αλλεργίες: από την αποφυγή στην έκθεση μέσω της διατροφής

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας