Από την αποφυγή του αλλεργιογόνου στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προώθηση υγιούς αντίδρασης του ανοσοποιητικού μέσω της μεταβολής του μικροβιώματος του εντέρου. [15,16].
Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες; Ας εξερευνήσουμε τη χημεία πίσω από την ανάπτυξη μιας αλλεργίας. Εν συντομία, η αλλεργία είναι μια νόσος που οφείλεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και στη βρεφική ηλικία. Μελέτες αποδεικνύουν πως τα περισσότερα βρέφη με αλλεργίες εμφανίζουν κάποια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου (δυσβίωση). [1-3] Όλο και περισσότερα δεδομένα έχουν οδηγήσει τους ειδικούς να ανακαλύψουν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στην ανισορροπία αυτή και την αύξηση των καισαρικών τομών, τη χρήση αντιβιοτικών και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. [8-12]
Το έντερο φιλοξενεί το 70-80% των ανοσοποιητικών κυττάρων.[5] Στην αρχή της βρεφικής ηλικίας, τα κύτταρα αυτά αρχίζουν να αποικίζουν το έντερο, θέτοντας τα θεμέλια για το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Με αυτό κατά νου, το ξεκίνημα της ζωής αποτελεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας ώστε να επηρεάσουμε θετικά την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου. [6,7] Παρότι η αποφυγή των αλλεργιογόνων μπορεί να προσφέρει κάποια άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργίας, δεν μπορεί να προλάβει την εμφάνιση άλλων διαταραχών του ανοσοποιητικού αργότερα στην πορεία της ζωής του παιδιού.
Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, η Nutricia έχει δημιουργήσει πρωτοπόρες διατροφικές λύσεις στην αλλεργία, όντας η πρώτη που ταυτοποίησε το συσχετισμό ανάμεσα στην ανάπτυξη αλλεργίας και στη δυσβίωση. Εμπνευσμένοι από το μητρικό γάλα, έχουμε αναπτύξει μία ποικιλία διατροφικών λύσεων ώστε να υποστηρίξουμε βρέφη με μια ποικιλία διατροφικών αλλεργιών και δυσκολιών του πεπτικού συστήματος. Η εξέλιξη του μοναδικού μας συνδυασμού πρεβιοτικών και προβιοτικών στοχεύει να μειώσει τα συμπτώματα και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός υγιούς εντερικού μιρκοβιώματος για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των βρεφών.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τις τροφικές αλλεργίες, ειδικότερα στα πλαίσιο του COVID-19, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της Παγκόσμιας Οργάνωσης για τις Αλλεργίες – World Allergy Organization.
World Health Organization. White Book on Allergy 2011-2012 Executive Summary. By Prof. Ruby Pawankar, MD, PhD, Prof. Giorgio Walkter Canonica, MD, Prof. Stephen T. Holgate, BSc, MD, DSc, FMed Sci and Prof. Richard F. Lockey, MD.
1. Canani RB, et al. ISME J. 2016;10(3):742–750.
2. Thompson-Chagoyan OC, et al. Pediatr Allergy Immunol. 2010;21(2p2):e394–e400.
3. Candy DCA, et al. Pediatr Res. 2018;83(3):677–686.
5. Vighi G, et al. Clin Exp Immunol. 2008;153(SUPPL. 1):3–6.
6. West CE, et al. J Allergy Clin Immunol. 2015;135(1):3–13.
7. Walker WA, et al. Pediatr Res. 2015;77(1):220–228.
8. Neu J, et al. Clin Perinatol. 2011;38(2):321–331.
9. Ahmadizar F, et al. Pediatr Allergy Immunol. 2017;28(5):430–437.
10. Patel MM, et al. Environ Res. 2011;111(8):1222–1229.
11. Ryan PH, et al. J Allergy Clin Immunol. 2005;116(2):279–284.
12. Ryan PH et al. Am J Respir Crit Care Med. 2009;180(11):1068–1075.
13. Lozinsky AC, Meyer R, Anagnostou K, et al. Children (Basel). 2015;2(3):317‐329. Published 2015