Ο ρόλος της διατροφής στην αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος - Nutricia
Άρθρο

Ο ρόλος της διατροφής στην αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Ο ρόλος της διατροφής στην αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος

Δημοσιεύτηκε: 31 Αυγούστου, 2020

Η διατροφική υποστήριξη στην αρχή της ζωής είναι ένας ζωτικής σημασίας παράγοντας στην κλινική διαχείριση βρεφών με αυξημένο κίνδυνο ή που έχουν παρουσιάσει τροφικές αλλεργίες.

Τα πρεβιοτικά, τα προβιοτικά και τα συμβιωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου.

Ένας αυξανόμενος αριθμός κλινικών στοιχείων δείχνει πως τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στα βρέφη που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ή που ζουν με τροφικές αλλεργίες. [1-4]

Τα συμβιωτικά είναι ένας συνδυασμός πρε- και προ-βιοτικών.[5] Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα ή έμμεσα, μέσω του μικροβιώματος του εντέρου και έτσι μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της εγκατάστασης μιας αλλεργικής νόσου. [6] Ο στόχος του συνδυασμού πρεβιοτικών και προβιοτικών είναι η επίτευξη πιο ισχυρής θετικής επίδρασης απ’ ότι μεμονωμένα με κάθε ένα από τα συστατικά αυτά (συνέργεια). [7]

Η δυσβίωση του μικροβιώματος του εντέρου έχει παρατηρηθεί σε βρέφη με αλλεργικές καταστάσεις, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα bifidobacteria και lactobacilli συγκριτικά με υγιή, θηλάζοντα βρέφη. [8]

Δεδομένης της παρουσίας και του σημαντικού ρόλου των πρε και προβιοτικών που βρίσκονται φυσικά στο ανθρώπινο γάλα και αναγνωρίζοντας πως ο μητρικός θηλασμός δεν είναι πάντοτε εφικτός, δημιουργείται η βασική ανάγκη του συνδυασμού πρεβιοτικών και προβιοτικών συστατικών (συμβιωτικών) στη βρεφική φόρμουλα, ώστε η επίδρασή της στον οργανισμό να προσομοιάζει κατά το δυνατό στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.

  1. Boyle R et al. Prebiotic-supplemented partially hydrolysed cow’s milk formula for the prevention of eczema in high-risk infants: a randomized controlled trial. Allergy 2016 Allergy 71 (2016) 701–710.

  2. Van der Aa LB, Heymans HS, Van Aalderen WM, Sillevis Smitt JH, Knol J Ben Amor K, Goossens DA, Sprikkelman AB and the Synbad Study Group. Effect of a new synbiotic mixture on atopic dermatitis in infants: a randomized-controlled trial. Clinical & Experimental Allergy, 40, 795–804.

  3. Van der Aa, et al. Synbiotics prevent asthma-like symptoms in infants with atopic dermatitis. Allergy, 2011;66:170-7.

  4. Candy et al, A synbiotic containing amino acid-based formula improves gut microbiota in non-IgEmediated allergic infants, Pediatric Research accepted article preview 20 November 2017; doi: 10.1038/pr.2017.270.

  5. Gibson GR, et al. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr, 1995 Jun; 125(6): 1401–1412.

  6. Agostoni C, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2008; 46(1): 99–110.

  7. Shamir R, et al. Gut Health in Early Life: Significance of the Gut Microbiota and Nutrition for Development and Future Health. 2015; John Wiley and Son.

  8. Active management of food allergy: an emerging concept- Anagnostou et al, Arch Dis Child 2015 100(4): 386-90.

Ο ρόλος της διατροφής στην αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας