Αλλεργία στο Αγελαδινό Γάλα: Διαχείριση πέρα από τα συμπτώματα - Nutricia
Άρθρο

Αλλεργία στο Αγελαδινό Γάλα: Διαχείριση πέρα από τα συμπτώματα

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Αλλεργία στο Αγελαδινό Γάλα: Διαχείριση πέρα από τα συμπτώματα

Δημοσιεύτηκε: 8 Σεπτεμβρίου, 2021

Αποτελεί κοινή παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας πως τις τελευταίες δεκαετίες οι τροφικές αλλεργίες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση (Prescott et al., 2013). Μάλιστα η Αλλεργία στο Αγελαδινό Γάλα (ΑΓΑ) φαίνεται πως αποτελεί την πιο συχνή μορφή (Burks et al., 2018), εμφανιζόμενη στο 2-5% των βρεφών ηλικίας μέχρι ενός έτους, στις Δυτικές χώρες (Renz et al., 2018).

Μύθος ή αλήθεια: Οι αλλεργίες ξεπερνιούνται όταν μεγαλώνουν τα παιδιά;

Είναι αλήθεια πως καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ενδέχεται να ανεχθούν τροφές στις οποίες είχαν εμφανίσει κάποια αλλεργική αντίδραση κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Σήμερα όμως, δεδομένα, τόσο από την Αμερική (Skripak et al., 2007) όσο και από την Ελλάδα (Lyons et al., 2020), δείχνουν πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση, στα πλαίσια της μελέτης EuroPrevall, o επιπολασμός της τροφικής ευαισθησίας (food sensitivity) στο γάλα αγελάδος ήταν 15.08 (95% CI: 13.41-16.75) σε παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών, που κατοικούν στην Αθήνα. Στον ίδιο πληθυσμό παιδιών ο επιπολασμός της τροφικής αλλεργίας (food allergy) στο γάλα αγελάδος εμφανίζεται να είναι 0.56 (95% CI: 0.00-2.51). Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις (Lyons et al., 2020).

Κανείς μπορεί λοιπόν να συμπεράνει πως δεν είναι βέβαιο οτι ένα παιδί θα ‘ξεπεράσει’ την τροφική αλλεργία, που εμφάνισε ως βρέφος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τόσο το έκζεμα όσο και μία τροφική αλλεργία, ενδέχεται να εξελιχθούν σε άσθμα και ρινίτιδα αργότερα στη ζωή ενός παιδιού, φαινόμενο γνωστό και ως ‘ατοπική πορεία’ (atopic march) (Wahn, 2000).

Τροφικές Αλλεργίες ή Μη Μεταδοτικές Ασθένειες (NCDs);

Παράλληλα, σε αύξηση βρίσκονται και μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία (Prescott et al., 2013). Παρότι, ‘παραμελημένες’ στη διαχείριση των μη μεταδοτικών ασθενειών, φαίνεται ότι οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν την πρώτη ένδειξη πως το ανοσοποιητικό σύστημα βάλλεται, πιθανώς μη όντας ικανό να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το πλεονάζον βάρος μετέπειτα στην ενήλικη ζωή (Prescott, 2015).

Οι ‘παιδικές’ τροφικές αλλεργίες αναδεικνύουν τα τρωτά σημεία του αναπτυσσόμενου ανοσοποιητικού συστήματος, στο σύγχρονο περιβάλλον και στις προκλήσεις. Συνεπώς, όσο νωρίτερα επέμβει κανείς στη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών, θέτει τις βάσεις για βέλτιστη διαχείριση μελλοντικών καταστάσεων όπως το άσθμα η ρινίτιδα, ακόμη και οι μη μεταδοτικές ασθένειες (Dharmage et al., 2014).

Γαστρεντερικά συμπτώματα όπως η διάρροια, δερματικά όπως το έκζεμα, αναπνευστικά όπως ο συριγμός, και άλλα σαν την άρνηση σίτισης, αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις των τροφικών αλλεργιών. Εσείς ποιο εργαλείο χρησιμοποιείτε για τη διάγνωση της ΑΓΑ;

Κατεβάστε τη Λίστα με τις Πηγές για τη Διάγνωση των Τροφικών Αλλεργιών

Διαχείριση της Τροφικής Αλλεργίας Πέρα από τα Συμπτώματα

Οι ανοσολογικοί μηχανισμοί, που εμπλέκονται στην εμφάνιση τροφικών αλλεργιών, καταδεικνύουν την ανάγκη, όχι μόνο περιορισμού της έκθεσης στο αλλεργιογόνο, αλλά και ανάπτυξης ανοχής σε αυτό. Στόχος, είναι τόσο η διαχείριση των συμπτωμάτων της τροφικής αλλεργίας, όσο και το ξεπέρασμά της καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Το έντερο του ανθρώπου αποικείται από δισεκατομμύρια μικρόβια, με πολλαπλά οφέλη για τον ξενιστή. Σε αυτά ανήκουν πέρα από την ομαλή γαστρεντερική λειτουργία, η διέγερση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα πρώτα χρόνια της ζωής κρίνονται ως άκρως σημαντικά για την αποίκιση του εντέρου από ωφέλιμα βακτήρια, με σκοπό την ομοιοστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράγοντες, που ενδέχεται να διαταράξουν την εντερική ισορροπία είναι η διατροφή, ο τρόπος γέννησης και η χρήση αντιβιοτικών. Συχνά, η κατάσταση αυτή αναφέρεται ως εντερική δυσβίωση, και έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση τροφικών αλλεργιών (Huang et al., 2017; Plunkett and Nagler, 2017).

Διαβάστε περισσότερα για την Υγεία του Εντερικού Μικροβιόκοσμου & τις Αλλεργίες εδώ.

Διαχείριση του εντερικού μικροβιόκοσμου με προβιοτικά, ωφέλιμα βακτήρια με ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, και πρεβιοτικά, λειτουργικά συστατικά της διατροφής και τροφή για τα προβιοτικά, ενδέχεται να ανοίγουν μία   (van der Aa et al., 2011).

Burks AW, Sampson HA, Plaut M, Lack G, Akdis CA. 2018. Treatment for food allergy. J Allergy Clin Immunol 141:1-9.

Dharmage SC, Lowe AJ, Matheson MC, Burgess JA, Allen KJ, Abramson MJ. Atopic dermatitis and the atopic march revisited. Allergy. 2014 Jan;69(1):17-27.

Huang YJ, Marsland BJ, Bunyavanich S, O’Mahony L, Leung DY, Muraro A, Fleisher TA. 2017. The microbiome in allergic disease: Current understanding and future opportunities-2017 PRACTALL document of the American Academy of Allergy, Asthma & Immunology and the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. J Allergy Clin Immunol 139:1099-1110.

Lyons SA, Clausen M, Knulst AC, Ballmer-Weber BK, Fernandez-Rivas M, Barreales L, Bieli C, Dubakiene R, Fernandez-Perez C, Jedrzejczak-Czechowicz M, Kowalski ML, Kralimarkova T, Kummeling I, Mustakov TB, Papadopoulos NG, Popov TA, Xepapadaki P, Welsing PMJ, Potts J, Mills ENC, van Ree R, Burney PGJ, Le TM. Prevalence of Food Sensitization and Food Allergy in Children Across Europe. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020 Sep;8(8):2736-2746.e9. doi: 10.1016/j.jaip.2020.04.020. Epub 2020 Apr 21. PMID: 32330668.

Plunkett CH, Nagler CR. 2017. The Influence of the Microbiome on Allergic Sensitization to Food. Journal of immunology (Baltimore, Md : 1950) 198:581-589.

Prescott SL, Pawankar R, Allen KJ, Campbell DE, Sinn JKh, Fiocchi A, Ebisawa M, Sampson HA, Beyer K, Lee BW. A global survey of changing patterns of food allergy burden in children. World Allergy Organ J. 2013 Dec 4;6(1):21.

Prescott SL, Origins: Early Life Solutions to the Modern Health Crisis. University of Western Australia Press, Crawley, Western Australia, 379 pages, ISBN: 9781742586700, 2015.

Renz H, Allen KJ, Sicherer SH, Sampson HA, Lack G, Beyer K, Oettgen HC. 2018. Food allergy. Nature reviews Disease primers 4:17098.

Skripak JM, Matsui EC, Mudd K, Wood RA. The natural history of IgE-mediated cows’ milk allergy. J Allergy Clin Immunol 2007;120(5):1172-7.

van der Aa LB, van Aalderen WM, Heymans HS, Henk Sillevis Smitt J, Nauta AJ, Knippels LM, Ben Amor K, Sprikkelman AB; Synbad Study Group. Synbiotics prevent asthma-like symptoms in infants
with atopic dermatitis. Allergy. 2011 Feb;66(2):170-7.

Wahn U. 2000. What drives the allergic march? Allergy 55:591-599.

Αλλεργία στο Αγελαδινό Γάλα: Διαχείριση πέρα από τα συμπτώματα

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας