Διαχείριση της Αλλεργίας Αγελαδινού Γάλακτος: Μία Σύγχρονη Προσέγγιση - Nutricia
Άρθρο

Διαχείριση της Αλλεργίας Αγελαδινού Γάλακτος: Μία Σύγχρονη Προσέγγιση

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Τίτλος: Διαχείριση της Αλλεργίας Αγελαδινού Γάλακτος: Μία Σύγχρονη Προσέγγιση

Δημοσιεύτηκε: 8 Σεπτεμβρίου, 2021

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο μητρικός θηλασμός, αποτελεί την ιδανική τροφή, ακόμη και για βρέφη με Αλλεργία στο Αγελαδινό Γάλα (ΑΓΑ). Όμως, το μητρικό γάλα δεν αποτελεί πάντα επιλογή για όλα τα βρέφη (WHO, 2001).

Η διατροφική διαχείριση της ΑΓΑ, κρίνεται ως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του παζλ αντιμετώπισης. Η κλασσική προσέγγιση περιλαμβάνει την αποφυγή του αλλεργιογόνου, δηλαδή της πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος, συμπεριλαμβανομένης όποιας βρεφικής φόρμουλας την περιέχει. Η επιστημονική κοινότητα συστήνει τη χρήση υποαλλεργικών γαλάτων βρεφικής ηλικίας, όπως εκείνα εκτενούς υδρόλυσης (eHF) και ελεύθερων αμινοξέων (AAF) (Allen et al., 2009; Fiocchi et al., 2010; Boyce et al., 2010 and Koletzko, 2012b).

Πέρα όμως από τα βρεφικά γάλατα εκτενούς υδρόλυσης, η επίδραση στον εντερικό μικροβιόκοσμο μέσω της διατροφής φαίνεται να αποτελεί το μέλλον στη διαχείριση της ΑΓΑ. Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει το ρόλο της εντερικής ομοιόστασης στην υγιή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών.
Τόσο τα προβιοτικά, όσο και τα πρεβιοτικά, έχουν μελετηθεί εκτενώς για την άμεση και έμμεση επίδρασή τους στους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, αλλά και για τα πιθανά οφέλη τους στην αλλεργία (Fiocchi et al., 2016).

Διαβάστε περισσότερα για το ρόλο της διατροφής στη διαχείριση της ΑΓΑ εδώ.

Η Nutricia, με στόχο την εφαρμογή στα προϊόντα της των πλέον πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων στη διατροφική διαχείριση της ΑΓΑ, ανέπτυξε το μοναδικό συμβιοτικό SYNEO™, έναν συνδυασμό πρεβιοτικών (scGOS/lcFOS) και προβιοτικών (Bifidobacterium breve M-V16).

Allen KJ, Davidson GP, Day AS, Hill DJ, Kemp AS, Peake JE, Prescott SL, Shugg A, Sinn JK, Heine RG. Management of cow’s milk protein allergy in infants and young children: an expert panel perspective. J Paediatr Child Health. 2009 Sep;45(9):481-6.

Boyce JA, Assa’ad A, Burks AW, Jones SM, Sampson HA, Wood RA, Plaut M, Cooper SF, Fenton MJ, Arshad SH, Bahna SL, Beck LA, Byrd-Bredbenner C, Camargo CA Jr, Eichenfield L, Furuta GT, Hanifin JM, Jones C, Kraft M, Levy BD, Lieberman P, Luccioli S, McCall KM, Schneider LC, Simon RA, Simons FE, Teach SJ, Yawn BP, Schwaninger JM; NIAID-Sponsored Expert Panel. Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States: Summary of the NIAID-Sponsored Expert Panel Report. J Allergy Clin Immunol. 2010 Dec;126(6):1105-18.

Fiocchi A, Dahda L, Dupont C, Campoy C, Fierro V, Nieto A. 2016. Cows’ milk allergy: towards an update of DRACMA guidelines. The World Allergy Organization journal 9:35.

Koletzko S, Niggemann B, Arato A, Dias JA, Heuschkel R, Husby S, Mearin ML, Papadopoulou A, Ruemmele FM, Staiano A, Schappi MG, Vandenplas Y, European Society of Pediatric Gastroenterology H, Nutrition. 2012b. Diagnostic approach and management of cows’-milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI Committee practical guidelines. J Pediatr Gastroenterol Nutr 55:221-229.

World Health Organization. 54th World Health Assembly. Global Strategy for Infant and Young Child Feeding: The Optimal Duration of Exclusive Breastfeeding. Geneva: Who, 2001.

Είστε Επαγγελματίας Υγείας;

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα είναι επιστημονικές και προορίζονται μόνο για χρήση από Επαγγελματίες Υγείας. Για την πλοήγησή σας σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προϋπόθεση να είστε Επαγγελματίας Υγείας. Εάν είστε καταναλωτής και αναζητείτε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Nutricia παρακαλούμε επισκεφτείτε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες.

Ναι, είμαι επαγγελματίας υγείας